Свет

ШОЈГУ НАРЕДИО? Вагнеру је забрањено…

Руско министарство одбране, на чијем челу је Сергеј Шојгу, наводно је издало наређење да се борцима Вагнер групе забрањује ратовање у Украјини, наводи ИСW.

Инстиутут за проучавање рата, који иначе сваки дан обајвљује анализе и извештаје о рату у Украјини, позвао се на извештаје руских опозиционих медија који су пак објавили пресретнути разговор представника Вагнер групе са једним од њихових бораца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, представник руске плаћеничке групе говори том борцу да би му било боље да пронађе неки други посао јер руско Министарство одбарне више не дозвољава Вагнеру да се бори у Украјини.

Такође му говори и да не би требало да се фокусира ни на ангажман на Средњем Истоку или пак у Африци због „тешке конкуренције“ са Министарством одбране и Националном гардом (Росгвардиа), које такође оперишу у тим регионима и покушавају да преотму све оно то је до сада Вагнер контролисао.

ИСW подсећа да је и он имао извештај да су предузете такве акције од стране Кремља, након неуспеле побуне Јевгенија Пригожина.

Такође, у једном од извештаја ИСW се позива и на писање опозиционог „Москоу тајмса“, који тврди да је Кремљ већ предузео низ активности јер се плаши побуне сличне оној коју је организовао вођа Вагнера, крајем јуна.

ИСW, осим тога, наводи да је сасвим извесно и да је званични Кремљ предузео низ акција како би се на руским друштвеним мрећжама сузбле спекулације о смрти Пригожина, акои теорије о томе да је он још увек жив.

Извор: Б92