Регион

УБИЈЕН ПОЗНАТИ ПОЛИТИЧАР: Огласио се МУП, појавио се и снимак са лица места (ВИДЕО)

Алексеј Петров је био и саветник председника Државне агенције за националну безбедност 2008. и 2009. године, а неко време је и предавао на Универзитету за националну и светску економију у Софији

У Софији је данас убијен познати бугарски бизнисмен, политичар и бивши припадник Државне безбедности Алексеј Петров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На њега је пуцано у софијском насељу „Драгеловци“ где су га и пронашли припадници министарства унутрашњих послова, а на лицу места је била и жена која је у тешком стању превезена у болницу.

Из бугарског МУП-а су навели да је Петров био у пратњи тројице телохранитеља, као и да се кретао уобичајеном рутом, преноси бугарски лист Дневник.

Петров је био припадник Специјалне јединице за борбу против тероризма, након чега је упловио у пословне воде. Широј јавности је познат као власник осигуравајућих друштава и оснивач компаније за осигурање „Аполо и Болкан“ 1990-их година пршлог века века, наводи Радио Бугарска.

Против њега је подигнута оптужница у предмету против криминалне групе „Хоботница“ која се бавила рекетирањем и изнудама, али је касније ослобођен свих оптужби.

Алексеј Петров је био и саветник председника Државне агенције за националну безбедност 2008. и 2009. године, а неко време је и предавао на Универзитету за националну и светску економију у Софији. Он се 2011. године кандидовао за председника, али је на изборима освојио нешто мање од један одсто гласова.

Већ је преживео два покушаја убиства, у августу 2002. године и 2015. године када је на њега бачена експлозивна направа. Петров је трећи бугарски држављанин повезан са криминалним круговима који је убијен од почетка ове године, наводи Дневник.

У мају је у Кејптауну, у Јужноафричкој Републици, убијен Красимир Каменов, а 3. јуна је Ангел Христов, један од „Браће Галеви“, пронађен мртав у својој кући.

Налази обдукције су показали да је преминуо од срчаног удара, али је остало нејасно када је и како ушао у Бугарску, с обзиром на то да се он и његов партнер Пламен Галев налазе на међународној потерници од 2012. године, када су нестали из земље након правоснажне пресуде за рекетирање и изнуду.

Извор: Телеграф