Србија

ВУЧИЋ: Политика стварања Велике Албаније се наставља јер Курти неће стати – САНКЦИЈЕ СРБИЈИ СУ СПРЕМНЕ

Политика стварања Велике Албаније је процес који ће да се настави јер Аљбин Курти нема намеру да стане, рекао је председник Србије Александар Вучић у Дневнику РТС-а коментаришући његову ненајављену посету Северној Македонији. Председник се такође осврнуо и на видео-клипове који се емитују на ТВ Пинк, направљене помоћу вештачке интелигенције, а у којима се приказује део опозиције, те истакао да се ради о „грубом фалсификату“ и да је то нешто што једна демократска земља „не треба ради“. Најавио је и да ће се од следеће недеље појачати притисци на Србију због неувођења санкција Русији.

„Не постоји начин да се он (Курти) заустави, заправо постоји – политичком аргументацијом и озбиљношћу. Онај који мисли да ће га неко у Бриселу убедити да не буде следбеник Енвера Хоџе или Адема Демаћија, вара се. Није у питању једна застава Велике Албаније, него оно што је говорио“, рекао је Вучић и наставио:

„У Приједору сам најављиван као председник Србије, а не као председник свих Срба. Онда долазимо до кључног питања – зашто Запад ћути?“

Вучић каже да Запад првенствено ћути јер их прича о Великој Албанији не интересује, али и да су ти „лоши момци, њихови момци“.

„Нико се није запитао, сви су говорили о текстовима у ЦНН-у против мене, али то није против мене већ Србије, као и у текстовима у немачким листовима, и тако даље. Одједном у пет дана, шест текстова излази исте садржине. Шта смо то ми урадили па се то десило све у пет дана? Реч је о организованој кампањи, о припреми за оно што следи од следеће недеље“, рекао је председник.

„У сваком тренутку спремне санкције против Србије“

Говорећи о томе што нас очекује следеће недеље, Вучић је поменуо „можда најтеже притиске до сада“ због неувођења санкција Русији.

„Можете и да видите како се полако у Србији затвара обруч да ме изолују на политичкој сцени. Нема ништа балансирано, да није подршка Русији или САД, већ нашој земљи, не би ли приморали Србију да промени политику. Очекујем да ћемо се суочити са бројним проблемима“, каже он.

Ситуација у Украјини је таква да је сада јасно да на бојном пољу Русију не можете лако да победите, каже Вучић. Додаје да не мисли ни да Русија може тако лако да победи.

„Многи су очекивали раније да ће Украјина са лакоћом да победи уз модерно западно оружје. Нема ништа од тога и зато је сад важно учврстити фронт против Русије, све рупе запушити. Баш њих брига што много више они сарађују са Русијом него Србија и имају већу трговинску размену… Безброј лажи ће се наставити…“
Вучић је испричао како је изгледао његов састанак са немачким канцеларом Олафом Шолцом и француским председником Емануелом Макроном у Кишињеву након, како каже, „дивљачке ескалације коју је направио Курти“.

„Морате разумети како се трикови изводе. Када кажу да нешто морамо јер су велика сила, тај језик разумем. Позвали су ме Шолц и Макрон и био сам љут на том састанку, јер су тражили нешто за шта сам се питао да ли је могуће. По пети пут траже да се испуњава услов из Бриселског споразума, а ЗСО неће да испуне. Касније су рекли да неће албански градоначелници поднети оставке… И тако, линију по линију, полако им подилазе“, испричао је Вучић.

Како каже, јасно је да су у сваком тренутку спремне санкције против Србије.

„Плаше се кад неко води независну политику, плаше се Куртијевих ботова и ових политичких пензионера који воде организовану хајку против мене у свим светским медијима… Читаве своје каријере су изградили на мржњи према Србији и љубави према Албанцима“, рекао је Вучић и наставио:

„Нема ту никаквих принципа, правила, поштеног односа. Па и на тај скуп земаља Западног Балкана, иако ће то организовати земља непризнавач, биће и Курти ту. Видећу га свакако, не знам да ли ће доћи до сусрета. Он ће искористити прилику да прича сам Путинов савезник, да сам изазвао већ 10 ратова на Западном Балкану, итд…“

„Представници бившег режима су у праву“

Председник је такође прокоментарисао видео-снимке направљене помоћу вештачке интелигенције који приказују део опозиције. Наиме, у Националном дневнику телевизије Пинк и на друштвеним мрежама ових дана емитоване су изјаве опозиционих политичара које су направљене употребом вештачке интелигенције, а које они никада нису изговорили. Док је власник Пинка Жељко Митровић о томе говорио као о новом сатирично-полиитчком серијалу, из дела опозиције су најавили тужбе.

„Сматрам да су представници бившег режима у праву, да то не сме да се користи, да је то недозвољиво, нефер и нешто што једна демократска држава не треба да ради. Надам се да ће надлежни органи предузети мере по том питању и очекујем то. То је груби факлсификат, баш оно што представници бившег режима раде. Пустили су моју лажну фотографију са Куртијем, како се грлимо. Никада се нисам руковао са њим. То, рецимо никада нису то осудили. Не тражим да осуђују сумануте, бесмислене карикатуре, нити ми смета“, каже Вучић.

Каже да Митровића познаје још из школских дана, али да без обзира на то може да му каже када нешто није ок.

„Не смемо да будемо као они, када кажем ми, мислим неко подржава владу, без обзира на то да ли је за Русију или САД. Свеједно, добро је да имамо плурализам и вештачку интелигенцију, али нема смисла да се ставља у уста људима нешто што нису рекли. Довољно су лошег иовако рекли. Очекујем од надлежних органа да реше тај проблем“, рекао је Вучић.

„Могућа посета Ердогана Београду“

Председник је најавио посету Будимпешти где ће имати билатерални састанак са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

„За нас је важно да покушавамо да имамо најбоље могуће односе са Турском. Она је регионална велесила и верујем да разговор у Будимпешти ће бити корак у побољшању наших односа. Имамо коректне, пристојне односе али је тачно да слање 4×4 возила, минобацача, бајрактара Приштини, јесте нешто што је кварило наше односе. О томе сам разговарао са Ердоганом телефоном отворено и искрено“, каже председник.

Међутим, истиче да би најављени разговор могао бити корак даље ка томе да ускоро угостимо турског председника у Београду. Додаје и да на Мађарску увек можемо да се ослонимо.

„Половину резерви гаса држимо у Мађарској, то смо добили по повољним условима захваљујући пре свега Орбану, и Сијарту“, рекао је Вучић и додао да након тога лети на једно друго место где ће се наћи представници Западног Балкана и Брисела.

„Ту очекујем састанке који неће бити лаки“

„Пензионери ће имати повећање пензија укупно 55 одсто“

Председник је рекао данас да пензионере од октобра и јануара очекује повећање пензија, а уз оно претходно, највеће у историји до сада, то ће укупно износити 55 одсто.

Он је такође позвао пензионере и да узму пензионерску картицу, јер ће од ње имати велике користи.

„Много тога радимо да бисмо обезбедили попусте у великим трговинским ланцима, али и другим местима. Важно је да је узму“, рекао је Вучић.

Рекао је и да је Србија спремна за предстојећу зиму, као и да су резерве енергената и хране на добром нивоу, те да грађани не треба да брину.

„Гаса већ имамо око 620 милиона кубних метара. Што у Банатском Двору што у Мађарској, то значи да су наше резерве добре“, рекао је Вучић за РТС.

Упозорио је да Украјина тренутно блокира руски гас ка Мађарској и да то може изазвати оптерећење на тзв. Турском току.

„Радимо интерконектор са Бугарском и преговарамо са Азербејџаном око 300 или 400 милиона кубних метара гаса. То су важне ствари за нас. Људи не треба да се оптерећују. Имамо хране довољно. Свега. Пшенице негде за 10-11 одсто више него прошле године“, навео је Вучић.

Према његовим речима да није било невремена и олуја које су уништиле усеве сунцокрета, Србија са снабдевањем хране не би имала „баш никакве проблеме“.

„Пунимо наше робне резерве домаћински, на озбиљан начин и људи не треба ништа да брину“, рекао је Вучић.

Извор: Euronews Srbija

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ