Свет Србија

Вучић се хитно огласио након састанка са Зеленским

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос у Атини, после састанка са председником Украјине Володимиром Зеленским, да је то био веома важан састанак.

Вучић је изјавио да се на јучерашњем неформалном састанку лидера земаља Западног Балкана није сагласио са оним делом Декларације који говори о „нешто ефикаснијој примени санкција Русији“, али и да Србија подржава Украјину на европском путу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Синоћ смо имали неформалну вечеру у Атини у једном необичном формату, 5 плус 1, а ту су били и председник Украјине Володимир Зеленски, затим званичници ЕУ Шарл Мишел, Урсула фон дер Лајен… А управо сам завршио састанак са Зеленским и предстоје састанци с Мицотакисом и Милатовићем, негде око поднева“, рекао је председник Србије Александар Вучић из Атине.

Додао је и да су разговарали и са Урсулом фон дер Лајен и Шарлом Мишелом, и објаснио да ЕУ припрема програм раста за земље Западног Балкана.

Најавио је и да ће разговарати и са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом и председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.

Осврнуо се и на обраћање Аљбина Куртија у Тетову, у Северној Македонији, па рекао да је председник С. Македоније синоћ оштро говорио против наступа Куртија у Тетову, што је многе изненадило.

„Његов говор био је јако оштар и садржајан“, рекао је Вучић. Потом је додао:

„Садржајан говор имао је и Андреј Пленковић, што ми није лако да признам… Имао сам отворен разговор и са Зеленским, који је питао шта мисле људи у Србији, и зашто тако мисле, а ја сам подсетио и на деведесете и нагласио да Србија поштује територијални интегритет и да то остаје тако“.

Навео је да је објаснио ситуацију око КиМ, као и да је разговарао и о будућности, изградњи Украјине…

Како је казао, са Зеленским је говорио о нашем односу према територијалном интегхритету потврђујући да поштујемо украјински и да то не мења, за разлику од оних који не поштују српски.

Он је казао да је Србија подржала Украјину на европском путу.

„Разговарали смо о сарадњи у будућности, ти људи су данас у великом сукобу али морају да размишљају како ће обнављати земљу. Објаснио сам ситуацију око КиМ. Мислим да неће бити промене у ставу Украјине према нашем територијалном интегритету. Подржали смо Украјину на европском путу. Синоћ је та декларација усвојена. Било нас је 14 за столом, сви су тражили снажнији наратив и речник, ми не можемо као једна мала земља да мењамо оно што чине велики, али смо успели да издејствујемо да се ствари које су противне нашој политици не нађу у декларацији“, рекао је Вучић.

Он је додао да Украјина никада против Србије ништа није учинила, као што није ни Србија против Украјине.

Додао је да се Србија труди да чува своје интересе.

„Нисмо се усагласили са применом санкција, има још један део, али о томе ћу прецизно касније“, навео је.

Питања новинара

На питање о чему се нису усагласили, председник Србије Александар Вучић је одговорио:

„Нисмо се усагласили са применом санкција, има још један део, али о томе ћу прецизно касније“.

Како је навео, јесен ће бити врућа, јер ситуација није лака нити једноставна између Русије и Украјине.

„Биће много проблема, Фон дер Лајен и Мишел су нагласили да је енергетска ситуација у Европи много боља, али ме брину цене нафте, ако наставе да расту. Верујем да су магацини попуњени и да струја и гас неће отићи прескупо.“

Осврнуо се на присуство Аљбина Куртија, рекавши да нема проблем што је Аљбин Курти био присутан у Атини.

„Није било застава, само имена људи. Грчка је била веома фер. Данас ћу имати разговор са грчким пријатељима. Кратко смо разговарали са грчким званичницима, а верујем да ће разговор са Мицотакисом бити добар. Он је потврдио да неће бити промене става по питању признања Косова“, рекао је Вучић.

Додао је да је убеђен да ће исто тако бити и са Украјином.

Извор: Б92