Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Након Новог Сада ови делови земље су на удару невремена

Фото: Pixabay.com

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је хитно упозорење за интензивне пљускове са грмљавином на подручју средњег и јужног Баната, као и у деловима Београда.

– У наредних сат времена на подручју средњег и јужног Баната, као и североисточних делова Београда интензивни пљускови са грмљавином, јаким ветром и локалном појавом суградице и града – наводи се у саопштењу РМХЗ-а.

Завод је такође најавио облачност са местимичном кишом и у осталим деловима Србије, док се очекује да ће водостај Дунава бити у порасту услед обилних падавина.

– На подручју Војводине, западне и централне Србије конвективна облачност условљаваће местимично кишу и интензивне пљускове са грмљавином, а локално и појаву суградице и града. У појединим деловима Београда са кишом и краткотрајним пљусковима са грмљавином – најавио је РХМЗ и додао:

– На Дунаву од 03. до 06. септембра водостаји ће бити у већем порасту без достизања граница редовне одбране од поплава.

Јако невреме у Новом Саду

Након топлих и сунчаних дана, Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорење на пљускове са грмљавином, а овог послеподнева се на удару нашао Нови Сад.

Јак пљусак у Новом Саду се појачава из минуте у минут, а кишна завеса отежава нормално одвијање саобраћаја.

Путеви су до те мере поплављени да аутомобили у појединим улицама дословно „пливају“.

Невреме у Војводини

Да подсетимо, метеоролози су раније најавили да се на подручју Војводине очекује јака конвективна облачност која ће условљавати интензивне пљускове са грмљавином.

– На подручју Војводине јака конвективна облачност условљаваће интензивне пљускове са грмљавином и локалном појавом суградице – наведено је на сајту РХМЗ.

Пљускови и у Београду

Такође је најављено и да се у појединим деловима Београда могу очекивати краткотрајни пљускови.

Подсетимо, септембар ће према најавама метеоролога обележити температуре изнад просека и чак 17 летњих дана, а на самом почетку месеца у појединим местима у Србији време ће бити право тропско, јер ће жива на термометрима премашити 35 степени Целзијуса.

– Већ на самом почетку септембра можемо очекивати да ће максималне температуре бити од 30-32 степена. То се односи на прва три дана септембра, док ће након тога температуре пасти, али 6-7. септембра због продора топлог ваздуха из Средоземља треба очекивати више температуре – око 30 степени у већем делу Србије, а на југу земље чак и до 35 степени – у четвртак 7. септембра – рекао је пре неколико дана метеоролог Слободан Совиљ временску прогнозу за месец у који смо тек закорачили.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2023.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930