Свет

ПОЧИЊЕ УСКОРО: НАТО се спрема да нападне Белорусију док истовремено блокира руску флоту

Почетак војних поморских вежби НАТО под називом „Северна обала“ у Балтичком мору је припрема за рат са Русијом.

Ово је изјавио војни експерт, капетан 1. ранга у резерви, Владимир Гундаров, преносе руски дописници.

Он напомиње да званична прича о вежбама покрива „вежбање сарадње НАТО бродова у блокирању излаза руске флоте из Финског залива“.

„Планови алијансе предвиђају измештање руске флоте у Фински залив како би се блокирао њен приступ северним морима и трансформација Балтика у унутрашње море НАТО-а. Иначе, уочи Другог светског рата, Естонија и Финска су уз учешће немачке флоте, већ извеле сличне вежбе. Касније током рата, своја достигнућа су применили у дело“, рекао је Гундаров у интервјуу за Московски Комсомолетс.

Експерт истиче да НАТО разматра могућност војних акција у Сувалки коридору, који повезује балтичке државе са осталим делом Европе.

„Када би овде могли започети борбени сукоби? То ће се десити када Пољска нападне Белорусију. У региону Сувалки већ данас су концентрисане три пољске дивизије. Према проценама пољског Генералштаба, управо овде може почети пољско-руски рат који би могао прерасти у светски сукоб“, напоменуо је Гундаров.

Он истиче да је недавно немачки морнарички штаб у Ростоку постигао нову оперативну спремност, премештајући се са базе у Кили, ближе Балтичком мору – могућој територији војних операција.

„И успут речено, управо из Ростока ће командант Немачке морнарице, вицеадмирал Јан Цхристиан Каак, руководити вежбама Нортхерн Цоастс“, додао је аналитичар.

Према његовим речима, Пољска нема сумње да ће овде започети војни сукоб. Прошле године, пољски потпуковник Марцин Оцзепа, заменик министра одбране, отворено је изјавио да је „вероватноћа рата у којем ће учествовати врло висока“.

„Нортхерн Цоастс вежбе, на пример, немају одбрамбени карактер уопште. Првог септембра у интервјуу за Ројтерс, вицеадмирал Каак је изјавио да ‘ефикасна одбрана против Русије треба да укључује способност напада“, истакао је експерт.

Такође је поделио информацију о потенцијалном месту напада.

„Две пољске дивизије нападају Белорусију. Трећа у Сувалкском коридору блокира Калињинградску групу како би руске трупе биле спречене да се пробију до Пољака. У исто време, НАТО бродови прете Калињинградској групи са мора. То је оно што ће НАТО вежбати током две недеље у Балтичком мору“, закључио је Гундаров.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2023.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930