Свет

ПОТПИСАО ЈЕ УКАЗ: Од Нове године престају да постоје

Република Нагорно-Карабах престаје да постоји од 1. јануара 2024.

Председник те непризнате републике која је била у саставу Азербејџана Самвел Шахрамањан потписао је указ о распуштању свих државних институција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шахрамањан се у указу осврнуо на тешку војно-политичку ситуацију која је настала.

„На основу приоритета обезбеђивања физичке безбедности и виталних интереса народа Карабаха, узимајући у обзир договор постигнут посредством команде руског мировног контингента са представницима Азербејџана о слободном, добровољном и несметаном пролазу становника Нагорно-Карабаха, укључујући војна лица која су положила оружје… донета је одлука да се све државне институције и организације у њиховој надлежности буду распуштене до 1. јануара 2024, а Република Нагорно-Карабах престаје да постоји“, наводи се у указу.

Уредба ступа на снагу одмах по објављивању, пренео је Спутњик интернешенел.

Подсетимо, Баку је прошле недеље најавио покретање “локалних антитерористичких активности“ у отцепљеном региону Нагорно Карабаха с циљем “обнове уставног поретка“, а Јереван је ту операцију описао као агресију на становништво Нагорно-Карабаха и поновио да нема војног присуства у спорном региону.

Дан након тога Азербејџан и представници Јермена из Нагорно-Карабаха договорили су потпуни прекид непријатељстава уз посредовање руских мировних снага.
До данас је више од 65.000 људи побегло је из Нагорно-Карабаха у Јерменију, што је више од половине становништва енклаве коју је сада Азербејџан заузео.

„Држава обезбеђује одговарајући смештај свима који немају где да бораве“, наводи се у саопштењу јерменске владе.

Баку је у недељу отворио коридор Лачин, једини пут који повезује енклаву са Јерменијом, четири дана након капитулације сепаратиста и прекида ватре, а цивили су почели да напуштају Нагорно-Карабах одмах након доласка азербејџанских снага.

Званичници Бакуа су саопштили да ће становници бити безбедни, али премијер Јерменије Никол Пашињан је изјавио да Јерменима из Карабаха прети етничко чишћење, пренеле су агенције Бета и АФП.

Извор: Б92