Свет

РУМУНИЈА У СТРАХУ: Издато хитно наређење

Румунија појачава мере заштите цивила у пограничним насељима на Дунаву, у непосредној близини зоне сукоба у Украјини, због руског гранатирања украјинских лука

Национални комитет за ванредне ситуације Румуније (ЦНСУ) овластио је Министарство националне одбране да идентификује подручја на обалама Дунава у којима је потребно предузети мере за заштиту становништва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„С обзиром на тренутни геополитички контекст и недавне и поновљене нападе на украјинске луке Рени и Измаил, Комитет је овластио Министарство националне одбране да процени и идентификује области у Румунији која се налазе у близини конфликтних подручја, где се уводе посебне мере за заштиту становништва“, наводи се у одлуци, преноси Ађер прес.

На састанку Националног комитета усвојена је одлука о спровођењу мера за упозорење румунских држављана у пограничном подручју са Украјином.

Конкретно, то се односи на обавештавање становништва путем Ро-Алерт порука у назначеним подручјима у случају опасности од пада „елемената који припадају војној опреми која се користи у сукобу“.

Регионалне инспекције за ванредне ситуације ће упутити локално становништво како да поступе у потенцијално опасним ситуацијама. Након ноћног напада руске војске на Одеску област, неки од дронова пали су на територију Румуније.

Извор: Танјуг