Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА РУСИЈУ

Јерменија треба да уђе у НАТО, изјавио је председник Европског комитета за проширење Алијансе Гунтер Фелингер.

„Позивам Јерменију да уђе у НАТО“, написао је он на друштвеној мрежи X (Твитер), обраћајући се јерменском премијеру Николу Пашињану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фелингер је такође додао фразу „заштитити Јерменију“ и у посту таговао налог америчког председника Џозефа Бајдена.

Подсећамо да је Јерменија чланица ОДБК (Организација Уговора о колективној безбедности) и да је игноришући оштра упозорења Русије јерменска влада званично затражила од парламента земље да ратификује оснивачки уговор Међународног кривичног суда (МКС). Кремљ је више пута истакао да је за њих то неприхватљиво.

Уставни суд Јерменије дао је зелено светло за парламентарну ратификацију споразума, познатог и као Римски статут, у марту недељу дана након што је МКС издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина због ратних злочина које је Русија наводно починила у Украјини.

Москва је убрзо потом саопштила да би признање надлежности Хашког трибунала од Јеревана имало „изузетно негативне“ последице по руско-јерменске односе.

Како се спекулисало, Јерменија је наводно донела овакву одлуку не би ли добила наклоност Америке и њихову помоћ, економску али и по питању конфронтације са Азербејџаном.

Међутим, сада, након што је Јерменији упућен позив да уђе у НАТО, нема сумње да би сваки позитиван сигнал из Јеревана Кремљ доживео као „нож у леђа“ дојучерашњег савезника.

Извор: Б92