Свет

УКРАЈИНЦИ ПРОБИЛИ ПРВУ ЛИНИЈУ РУСКЕ ОДБРАНЕ: Пала „Суровикинова линија“

Украјинске снаге су пробиле прву руску одбрамбену линију у близини Запорожја након недеља чишћења терена од мина.

Очекују бржи напредак док притискају другу, слабију линију одбране, рекао је генерал Олександар Тарнавски, који је предводио контраофанзиву на југу Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тарнавски је за британски Обсервер оценио да је Русија посветила 60 одсто ресурса изградњи прве одбрамбене линије, а само 20 одсто изградњи друге и треће линије одбране јер, како је навео, није очекивала да украјинске снаге пробију прву линију.

„Сада смо између прве и друге одбрамбене линије“, рекао је Тарнавски, наводећи да украјинске снаге сада завршавају уништавање руских јединица које обезбеђују повлачење руских трупа иза друге одбрамбене линије.

Тарнавски је истакао да су до сада украјинску контраофанзиву у региону Запорожја блокирала минска поља, а да је била успорена и због евакуације рањеника.

„На деминирање смо потрошили више времена него што смо очекивали“, рекао је Тарнавски.

Додао је да Москва сада осећа већи притисак.

„Све је пред нама“

Огромно минско поље данима је заробило украјинске трупе док су анти-експлозијски тимови полако чистили пут копненим снагама за напад. Руске трупе иза њега су „само стајале и чекале украјинску војску“, гађајући возила гранатама и дроновима, рекао је он.

Прва линија одбране такозване Суровикинове линије названа је по руском генералу Сергеју Суровикину који је наредио изградњу густе одбране, комбинацију ровова, миниских поља и противтеновских препрека уочи контраофанзиве.

Али сада је та баријера пређена, Руси су принуђени на маневрисање, а Украјинци су поново у својим тенковима и другим оклопним возилима. У знак да Москва осећа притисак, преместила је снаге на подручје са линија фронта унутар окупиране Украјине – Херсона на западу и Лимана на североистоку, али и из Русије, рекао је он.

„Непријатељ доводи резерве, не само из Украјине, већ и из Русије. Али пре или касније, Руси ће остати без свих својих најбољих војника. То ће нам дати подстицај да нападамо више и брже“, рекао је Тарнавски. „Све је пред нама“.

Стручњак за тенкове по образовању, Тарнавски је стекао импресивно искуство у борби са руским трупама откако су прешле границу 2022. Прошлог септембра постављен је за команданта снага које су се бориле за ослобођење Херсона; два месеца касније град је ослобођен.

Извор: Индекс