Свет

ЗАХАРОВА: Створили су чудовиште које већ показује зубе

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

Обавештавали су Лондон, како каже, и јавно и дипломатским каналима да је неприхватљиво учешће у терористичким активностима

Запад је изабрао пут нескривеног спонзорисања кијевског терористичког режима, али добиће шта су заслужили, јер чудовиште које су створили већ почиње да им показује зубе и да их уцењује, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

На констатацију новинара да је председник Русије Владимир Путин на пленарној седници Источног економског форума рекао да су ухапшени украјински диверзанти сведочили да су диверзантске групе планирале да изврше терористичке нападе на електране, нуклеарне објекте на територији Русије и истакао да су их припремали британски инструктори и да ли ће Москва предузети некакве акције против Лондона, на пример, упутити демарш, Захарова је рекла да ће бити предузети неки кораци, као што је рађено и пре тога у континуитету.

Обавештавали су Лондон, како каже, и јавно и дипломатским каналима да је неприхватљиво учешће у таквим активностима.

„Подсетићу да је овај, како га на Западу називају, прехрамбени споразум, а ми – Црноморска иницијатива, пакет споразума, већ пре практично тачно годину дана био обустављен. Као што се сећате, разлог су биле управо исте те диверзије и терористички акти који су извршавани против руских бродова управо уз учешће Британије, британских специјалних служби, инструктора, то је већ питање нијанси, али Лондон је био директно и непосредно умешан. Управо зато ми ово зовемо хибридним ратом против наше земље. Управо зато Украјину називамо инструментом и никаквих илузија по том питању немамо“, наглашава.

„Изјаве Зеленског које је цитирало издање ‘Економиста’ сведоче о томе. Зеленски је рекао да ако Запад у неком тренутку помисли да престане са плаћањем свих наручених убистава – то ја говорим мојим речима, онако како то заправо јесте – онда ће украјински грађани, избеглице на европској територији бити сатерани у ћошак и Европа ће се суочити са проблемима. У преводу све звучи веома једноставно – представници кијевског режима налазе се на територији земаља ЕУ и Европе, НАТО“, наглашава.

„Генерално, имају статус избеглица или расељених лица. Према речима Зеленског, они су, у ствари, ‘успаване’ борбене ћелије, борбене јединице које дремају, а у било ком моменту када то буде погодно, неопходно или потребно, све ће бити активирано“, додаје Захарова.

На констатацију да је то својеврсна уцена, Захарова каже да је горе од тога.

„Ово је апсолутно јасна изјава о почетку терористичке активности, која не подразумева само експлозије и диверзије, већ терористичка активност, њен добар део подразумева и информациону диверзију. Ово је информациони рат, психолошко утицање на објекат, и та психолошка компонента је кључна“, рекла је Захарова.

„Видимо колико то личи на активност Ал Каиде или Исламске државе (ДАЕШ организација проглашене за терористичку и забрањена у Русији), забрањених организација (Осаме) Бин Ладена. Кад је реч о украјинским избеглицама, како их је назвао Зеленски, који су због ситуације сатерани у ћорсокак, какве су то избеглице? Каква су то расељена лица? Избеглице су људи који су принуђени да напусте своја места јер су небезбедна. А, они су сами одабрали пут потискивања свега руског, пут мржње“, додаје портпаролка Министарства спољних послова.

Према њенима речима, то је прогноза која чека Европску унију, како каже, избеглице ће активно учествовати у унутрашњем политичком животу, спроводећи логику и уцене и прецизног терористичког утицаја. Њих је Запад само томе и учио свих 10 година. Сада се цела та прича преместила у ЕУ. Управо о томе је говорио Зеленски. Ми то схватамо, али обични људи у ЕУ не разумеју. Они чак не схватају шта прича, шта наговештава“, истакла је она.

„Они којима је упућена ова порука, они такође разумеју, јер су давали новац за ‘Мајдане’, они су обучавали украјинске екстремисте кијевског режима у прибалтичким земљама и Пољској. Они су их снабдевали и покривали политички. Они разумеју шта им Зеленски говори“, додаје.

На питање да ли је у току некакав реекспорт „Мајдана“, она одговара да је управо тако.

„Хвала за то одлично поређење. Баш тако ће и бити. Куда све то води, ко зна. У Европи је већ било терористичких аката. Сећате се експлозија око новогодишњих празника, масовних догађаја. То је својство умерених терориста које је Запад својевремено и хранио и слао у руске регионе, а онда су се вратили. Али, сада је ситуација гора. Сада ће те украјинске избеглице имати оружје које су испоручивале западне земље, пре свега ЕУ, којим су прекршиле сопствене извозне обавезе о премештању наоружања. Они га већ имају, јер је преплавњено ‘црно’ тржиште за ових годину и по дана“, истиче Марија Захарова.

„О свему томе Зеленски говори између редова“, наглашава.

На подсећање новинара да је председник Путин, говорећи о изјави америчког државног секретара Ентонија Блинкена рекао да ако САД говоре у име Украјине, онда треба да пониште указ који је Зеленски потписао о забрани преговора са Русијом постављено јој је питање, хоће ли, по њеном мишљењу, повући ту одлуку.

„Ово је апсолутна дихотомија америчке дипломатије и срамно је и непристојно такво понашање. Не знам како могу да погледају у очи својим грађанима, јер су буквално пре пола године изјављивали на сав глас да ће се сукоб решити само на бојном пољу, никаквим преговорима. Зар то није Блинкен говорио?“, запитала је она.

Формула мира – апсурд

Према њеним речима Запад ће смишљати неке апсурдне, противречне формуле – формула мира Зеленског, који не говори ништа о миру, већ само о сценаријима борби и тако даље, тако да испадне да је Украјина спремна за мир и да је само потребно да јој Русија то каже и предложи“, рекла је.

Како каже, јасно је шта је довело до оваквог развоја догађаја, каква је узрочно-последична веза, ко стоји иза чега и шта је могло бити спасоносно, а то су Мински споразуми.

„Састанак у Џеди поводом наводно мировне иницијативе Зеленског је покушај да се што је могуће више земаља или конкретних личности увуче у целу причу под називом ‘мировна инцијатива Зеленског’ у било ком облику“, закључила је она.

Циљ САД да заваде две Кореје

На питање о посети Ким Џонг Уна Русији и која су очекивања од преговора, Захарова каже да судећи по пленарној сесији Источног економског форума, која је трајала три сата, чини јој се да је главна тема геополитичке промене, које се не догађају само у теорији, већ имају конкретне контуре.

„Видимо како се у пракси реализују разговори о томе да би свет требало да буде правичнији. То је одговарајућа синергија коју је показала ‘Група двадесет’ и то није доминација ‘седморке’ унутар ‘двадесетице’, нити повици из светских престоница, у погледу, како кажу развоја. Више не знам које све формулације не смишљају, а права синергија и речи су повезани са тим истим БРИКС-ом, са тим истим земљама у развоју унутар Г20“, додала је.

Извор: 24sedam.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2023.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930