Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ПАНИЦИ: Постоји ризик да ћемо остати сами

Борбе не треба пренети на руску територију, јер у овом случају Украјина ризикује да остане сама, рекао је Зеленски. Руске власти су обећале оштар одговор на ударе против Русије, укључујући Крим.

Пребацивање битака на територију Русије било би погрешно, сматра украјински председник Владимир Зеленски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Постоји велики ризик да ћемо у овом случају дефинитивно остати сами“, рекао је он у интервјуу новинарки Наталији Мосејчук, чији је фрагмент објављен у „Страна.уа“.

У септембру прошле године, као резултат референдума, ДНР, ЛНР, Запорошка и Херсонска област, ушле су у састав Русије. Део територија остаје под контролом Кијева, који не признаје резултате гласања, попут земаља Запада. Такође, украјинске власти су у више наврата говориле о својој намери да врате Крим земљи, која се након референдума придружила Русији 2014. године.

Говорећи о снабдевању Запада оружјем дугог домета (на пример, британским ракетама „Сторм Схадоw“), руске власти су навеле, да на тај начин друге земље постају стране у сукобу. Руски министар одбране Сергеј Шојгу је у јуну обећао „тренутне ударе на центре за доношење одлука“ широм Украјине у случају напада на руске територије, укључујући и Крим, ракетама „Сторм Схадоw“ или ХИМАРС.

Михаил Подољак, саветник шефа кабинета украјинског председника, рекао је да Кијев води војне операције са циљем „деокупације својих територија“ и да украјинске трупе не нападају руску територију. Кремљ није веровао овим речима, а Владимир Путин је рекао да намерава да брани територију Русије „свим расположивим снагама и средствима“.

У последње време, напади дроновима су све чешћи у Русији, укључујући регион главног града и Крим. Руске власти сматрају да иза њих стоји украјинска страна. Кремљ је наставак војне операције правдао ударима на Крим.

Извор: Wебтрибуне.рс