Свет

АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК ИЗНЕО ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ: САД ће ускоро бити у рату са још једном земљом а тада ће почети Армагедон

Фото: Pixabay.com

САД могу да уђу у војни сукоб са Ираном, који ће се претворити у катастрофу, написао је на друштвеној мрежи „X“ бивши саветник шефа Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор.

„Идемо у рат са Ираном, а одредиште у овом рату је Армагедон“, изразио је мишљење експерт.

Према његовим речима, цео регион Блиског истока биће увучен у глобални сукоб.

Израел је ујутру 7. октобра био подвргнут ракетном нападу великих размера из појаса Газе у оквиру операције „Ал-Акса поплава“, коју је најавило војно крило палестинског покрета „Хамас“. Након масовних ракетних напада, борци организације продрли су у гранична подручја на југу Израела.

Као одговор, Израелске одбрамбене снаге покренуле су операцију „Гвоздени мачеви“ против „Хамаса“ у Појасу Газе. У року од неколико дана након напада, Израелсци су преузели контролу над свим насељеним подручјима дуж границе Газе, и почели да изводи ваздушне нападе на циљеве, укључујући и цивилне.

Израел је такође најавио потпуну блокаду појаса Газе- обустављено је снабдевање водом, храном, струјом, лековима и горивом.

Израелски аналитичари су раније повезивали напад „Хамаса“ са жељом покрета и Ирана, који наводно стоји иза њега, да се умеша у процес нормализације односа између Израела и Саудијске Арабије, који се одвија иза кулиса уз посредовање Сједињених Држава. Суседи краљевства, УАЕ и Бахреин, признали су Израел и нормализовали односе са њим 2020. године.

Руско Министарство спољних послова позвало је стране да прекину непријатељства. Према ставу руског председника Владимира Путина, решење блискоисточне кризе могуће је искључиво на основу формуле две државе коју је одобрио Савет безбедности УН, а која предвиђа стварање независне палестинске државе у границама из 1967. године, са престоницом у Источном Јерусалиму.

Извор: Wебтрибуне.рс