Свет

ДИРЕКТНА ПРЕТЊА ИЗ ИРАНА? Израелу прети „велики земљотрес“, Хезболах је спреман

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахиан рекао је да су „наоружане групе“ у региону „у потпуности спремне“ да одговоре на сваки потез Израела.

Он је упозорио да би рат могао да се прошири и на друге делове Блиског истока ако се Хезболах укључи у битку и да би Израел могао да погоди „велики земљотрес“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хосеин Амирабдолахјан рекао је новинарима у Бејруту да је либанска група Хезболах узела у обзир све сценарије рата и да би Израел требало да престане са нападима на Газу што је пре могуће.

Израел сматра Хезболах својом најозбиљнијом непосредном претњом, процењујући да има око 150.000 ракета и пројектила, укључујући прецизно навођене ракете које могу погодити било где у Израелу.

Група, која има хиљаде бораца прекаљених у борби који су учествовали у 12-годишњем сукобу у Сирији, такође има различите врсте војних дронова.

Борци Хезболаха били су у пуној приправности дуж граница Либана са Израелом након напада милитантне палестинске групе Хамас прошле суботе у којем су погинуле стотине израелских цивила и војника.

Борци Хезболаха били су у пуној приправности дуж граница Либана са Израелом након напада милитантне палестинске групе Хамас прошле суботе у којем су погинуле стотине израелских цивила и војника.

Израелска војска је у суботу саопштила да је израелски удар дроном дуж границе са Либаном убио „ћелију“ која је покушавала да се инфилтрира у Израел. Хезболах је у петак саопштио да су његови борци испалили неколико ракета на четири израелска положаја дуж границе.

Амирабдолахјан је рекао да се састао са лидером Хезболаха Саједом Хасаном Насралахом, који га је обавестио о условима групе у Либану.

„Знам за сценарије које је поставио Хезболах“, рекао је Амирабдолахиан и додао:

„Сваки корак који отпор (Хезболах) предузме изазваће огроман земљотрес у ционистичком ентитету“.

Подсећамо, ирански председник Ебрахим Раиси оптужио је Израел за „геноцид над Палестинцима“ и да ће се Техеран координисати са исламским земљама „што је пре могуће“.

Иран је позвао исламске и арапске земље да формирају уједињени фронт против Израела, пошто је Запад појачао упозорења да се не искоришћава нестабилна ситуација и изазива регионални сукоб.

Извор: Танјуг