Србија

СРБИЈИ ПРЕНЕТА ПОРУКА: „Имате само неколико дана…“

Ова недеља би требало да буде кључна у настојањима да се изађе ис ћорсокака у нормализацији односа тзв. Косова и Србије, преноси Радио слободна Европа.

Дипломатски извори су потврдили за РСЕ да се ове недеље очекује да се Приштина и Београд изјасне о захтевима које је изнела „велика петорка“ приликом недавне посете Србији и тзв. Косову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар, као и главни саветници лидера Француске, Немачке и Италије посетили су Приштину и Београд 21. октобра и том приликом се састали са косовским премијером Аљбином Куртијем и српским председником Александром Вучиц́ем.

Нису познати конкретни детаљи захтева које је изнела „велика петорка“ приликом ових сусрета.

Упућени изори РСЕ спомињу да се захтеви за тзв. Косово углавном односе на прихватање формирања Заједнице општина са српском вец́ином, а за Србију безусловно испуњавање обавеза из Споразума о путу ка нормализацији односа, укључујући и анекс примене овог договора, који је усаглашен 18. марта у Охриду.

Како се сазнаје из дипломатских извора, премијер тзв. Косова и председник Србије имају „само неколико дана“ да се изјасне о томе да ли прихватају захтеве.
Ово је разлог зашто се не искључује могућност да се до краја ове недеље одржи сусрет Куртија и Вучића у Бриселу.

Овај сусрет и могући напредак у облику било какве сагласности међу странама требало би да се одржи уочи самита лидера држава чланица Европске уније, који ће бити одржан 26. и 27. октобра.

У случају да тај сусрет буде успешан, онда би се у закључцима на крају самита ЕУ обухватила и порука о дијалогу Србије и тзв. Косова.

Уочи могућег сусрета лидера, тзв. Косово и Србија ће бити предмет расправе у низу сусрета на нивоу ЕУ.

Министри спољних послова земаља чланица ЕУ расправљају о процесу нормализације Србије и тзв. Косова на састанку у Луксембургу. На том састанку ће о односима Приштине и Београда говорити и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Дан уочи могућег сусрета лидера, 25. октобра, европски посредник за дијалог Мирослав Лајчак ће такође поднети извештај пред амбасадорима држава ЕУ. До тог дана би већ требало да постане јасно да ли су стране прихватиле захтеве међународне заједнице, преноси Косово онлајн.

Извор: Косово онлајн