Свет

ШРЕДЕР ЗАЛЕДИО СВЕТ РЕЧИМА О ПУТИНУ И УКРАЈИНИ: Запад ће га разапети због овога

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер одбио је да осуди потезе свог дугогодишњег пријатеља, руског председника Владимира Путина, уз жаљење због неуспеха садашњих немачких и француских лидера да пронађу дипломатско решење за сукоб Русије и Украјине.

У интервјуу листу Зидојче цајтунгу објављеном у петак, Шредер (79), који је био канцелар Немачке од 1998. до 2005. године, рекао је да председника Путина и даље сматра својим пријатељем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Зашто бих ово крио? – упитао је он, додајући да се њихов лични однос развијао независно од политике.

Шредер је објаснио да, иако је јасно ставио до знања да мисли да је грешка што су Руси започели рат у Украјини, он се сада неће претварати да никада није био пријатељ са Путином.

Он је испричао како су он и његова супруга Со Јеон Шредер-Ким отпутовали у Истанбул и Москву у „мировну мисију“ прошлог марта. Покушао је да подстакне Москву и Кијев да направе међусобне уступке како би зауставили непријатељства, али безуспешно.

Упркос томе што није успео да постигне договор, бивши канцелар је инсистирао да се сукоб може решити интервенцијом шефова влада и председника. Он је такође изразио жаљење што актуелни лидери у Берлину и Паризу не чине довољно у том погледу. Шредер је тврдио да је мало вероватно да ће снабдевање још више оружја окончати непријатељства.

Говорећи о својој улози на челу компаније која управља сада неисправним гасоводима Северни ток и свом одбијању да га напусти после 24. фебруара 2022. године, бивши канцелар је нагласио да је пре сукоба већина у Немачкој радо користила руски гас за подстицање економије.

У интервјуу за немачки РТЛ објављеном у јуну, Шредер је остао при својој политици коју је према Москви имао током свог мандата. Политичар је тврдио да садашњи прекид његових веза са Русијом „неће донети ништа добро“ и да ће наставити да тражи „прилике да разговара са председником Путином“.

Овај политичар је у Немачкој често критикован због блиске везе са Москвом, због које су му прошле године одузете парламентарне привилегије. Неки од његових колега социјалдемократа тражили су његово искључење из странке раније ове године, али безуспешно.

Извор: Информер