Свет

УЖАСНЕ ВЕСТИ ЗА РУСИЈУ: Шта се ово дешава на фронту?!

Руска војска наводно има између 150.000 и 190.000 убијених и тешко рањених војника у рату у Украјини, тврде обавештајне службе британског министарства одбране.

Укупан број губитака, укључујући и рањенике који су у стању да се врате на бојно поље, наводно износи између 240.000 и 290.000 људи. Подаци се односе само на припаднике редовних јединица војске док губици Вагнера и регрутованих осуђеника нису укључени у извештај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аналитичари кажу да су губици нагло порасли последњих недеља пошто је Русија покренула велике офанзивне операције у области Авдејевке у Доњецкој области. Као резултат напада на утврђене положаје Оружаних снага Украјине стопа губитка људства повећана је за 90 одсто.

Офанзива у рејону Авдејевка почела је 10. октобра. За 10 дана руска војска је изгубила 201 комад опреме, укључујући 42 тенка, 49 борбених возила пешадије и 10 оклопних транспортера, показују подаци из пројекта Орик ОСИНТ.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни посетио је подручје борбених дејстава 19. октобра. Истог дана војни дописник Александар Сладков позвао је да се не заузима Авдејевка ни по коју цену. Сладков наводи да је пре напада неопходно „стећи надмоћ у ваздуху“ и „уништити ватрено оружје“ непријатеља. Истовремено је јасно ставио до знања да у овом тренутку такви услови нису изводљиви.

– Ватрено оружје Оружаних снага Украјине може бити уништено у противбатеријској борби ако имамо артиљеријска извиђачка средства, али их немамо. Остао је само један напад. Напад на месо. Морамо да престанемо да радимо овакве ствари – написао је Сладков.

Портпарол заједничког прес центра украјинских одбрамбених снага тауријског правца Александар Штупун упоредио је руску офанзиву у области Авдејевка са операцијом заузимања Бахмута.

Према проценама Медијазоне и Би-Би-Сија до 13. октобра потврђени губици Русије у Украјини износили су нешто више од 34.000 људи. Овај број укључује плаћенике Вагнеровог ПМЦ-а и осуђенике, али не укључује оне који су се борили на страни Русије у саставу јединица самопроглашених ДНР и ЛНР.

Према америчким обавештајним подацима, до краја августа руске трупе су имале 120.000 погинулих, а још 170.000-180.000 рањених. Укупни губици су већ скоро удвостручили величину војске коју је председник Владимир Путин окупио за инвазију 24. фебруара 2022. године.

Извор: Информер