Свет

УЗБУНА! ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ БРИТАНИЈЕ: Ако Израел ово уради, Блиски исток ће нестати! Ово се крије

Салве ракета лансиране су на Израел, распламсавајући ватру на небу. Ваздушни удари падали су на густо насељени Појас Газе. Претња од преласка израелских тенкова преко границе у копненој инвазији је веома реална. Скај њуз доноси преглед оружја и опреме које имају обе стране у овом бруталном рату.

Ескалирајући и смртоносни сукоб довео је до рата две стране са веома различитим војним способностима, са више од 1.400 мртвих.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Израелска војска је конвенционалнија војска која се може упоредити са америчком или британском – са значајном разликом што врши регрутацију – док је Хамас веома добро наоружана герилска организација.

Коју војну опрему има Израел?

Израелска војска има велики број тенкова и оклопних возила и они праве „праву разлику“ када прелазе границе на друге територије, рекао је професор Мајкл Кларк за Скy неwс.

Тенк Меркава је сличан немачком борбеном тенку Леопард 2 који је постао познат по употреби у Украјини.

Дизајниран и у великој мери произведен у Израелу, тенк има тежак предњи оклоп који обезбеђује максималну заштиту за четири члана посаде и наоружан је главним топом од 120 мм, као и секундарним наоружањем.

Што се тиче ваздушне снаге, израелска војска користи сопствене борбене авионе Кфир – вишенаменске ратне авионе засноване на авиону Мираж француске производње.

Ваздухопловство такође има велики број напредних авиона Ф-35 Лигхтнинг ИИ добијених из САД.

Израелска војска је генерално високотехнолошка и веома иновативна, рекао је професор Кларк, и такође често користи технологију дронова.

Нуклеарно оружје

Јавна тајна када је Израел у питању јесте присуство нуклеарног оружја, додао је он.

– Имају га сигурно, 100 посто. Ниједан Израелац никада неће потврдити или демантовати – истакао је он.

Кларк каже да израелска војна доктрина користи нуклеарно оружје као „коначно средство одвраћања“ у ситуацијама када се сматра да је постојање државе Израел угрожено од стране страних сила.

– Не планирају да га користе у Гази, превише је близу – додао је он.

Више од 300.000 резервиста спремно за напад

Израелски премијер, Бењамин Нетањаху најавио је вишеструку одмазду која ће „променити Блиски исток“ као одговор његове земље на упад Хамаса. Израел креће у „пуну опсаду“ Газе, а Израел је већ припремио и 300.000 резервиста, што је први пут у историји. Многи се након драматичних упозорења Нетањахуа питају колико је заправо јака израелска војска, након што су је припадници ХАМАС-а „ухватили на спавању“.

Овогодишња ранг листа војне снаге земаља објављена је средином године. Према Фирепоwер-у, Израелске одбрамбене снаге су на 18. месту. Украјина је тренутно на 15. месту, док је Иран на 17. позицији. А Египат (14. место) је боље рангиран од Израела.

Иако Глобал Фирепоwер открива неке односе моћи и представља пристојан показатељ војног потенцијала, генерално се не сматра најпоузданијим методом рангирања јер не узима у обзир све важне параметре. Ова скала се највише критикује због узимања у обзир броја конкретног наоружања, а није у довољној мери заснована на високој технологији и нивоу обучености и борбеног искуства саме војске.

Ово посебно важи за Израел, чија се снага манифестује управо у напредном наоружању, које подразумева софистицирано ваздухопловство и противракетне одбрамбене системе. У земљи постоји и обавеза служења војног рока, што доприноси великој и доброј војсци.

Глобал Фирепоwер не разматра чак ни аспект партнера, а јасно је колико Израел има користи од Сједињених Америчких Држава, вероватно најјаче војне силе на свету.

Према овим подацима, израелско војно особље броји 646 хиљада људи, од којих се 173 хиљаде сматра активним. У резерви има 465.000 војника. Војску чини 200.000 војника, људство ваздухопловства броји 89.000 војника, а морнарицу око 20.000.

Стаж војног рока траје 32 месеца за мушкарце и 24 месеца за жене, након чега следи вишедеценијска обавезна резерва (до 50 година за жене и 55 за мушкарце).

Ратна морнарица Израела има укупно 109 пловила, док Ваздухопловство има 656 различитих јединица, од којих су 323 борбена авиона. Израелске снаге имају и 1.015 беспилотних летелица, од којих су борбене 350. Што се тиче копнених снага, Израел има укупно 21.114 јединица. Има 1370 тенкова и 7714 других борбених возила.

Раширено је мишљење да Израел такође поседује нуклеарно оружје. Процене израелских залиха крећу се између 80 и 400 нуклеарних бојевих глава, а верује се да земља поседује способност да испоручи на неколико начина, укључујући летелице и крстареће ракете лансиране са подморница.

Верује се да Израел има нуклеарно оружје од 1966. године. Израел води политику намерне двосмислености, никада званично не поричући или признајући да поседује нуклеарно оружје. Уместо тога, он годинама понавља да „Израел неће бити прва земља која ће увести нуклеарно оружје на Блиски исток“.

Шта је са Хамасом?

Хамас је једна од најбоље наоружаних герилских организација на свету, рекао је професор Кларк.

Недостаје им иста врста оклопних возила као Израелу из различитих разлога, укључујући и то што би била врло видљива мета израелских удара, према речима професора.

– Они раде из помоћних возила попут Ланд Ровер Дисцоверyс и монтирају оружје на полеђини, попут тешког митраљеза калибра 30 – додао је он.

Они могу бити веома мобилни и коришћени су за разорне ефекте.

И док Израел има свој систем противваздушне одбране Гвоздену куполу, Хамас је успео да га преплави огромним бројем ракета као што је то чинио последњих дана.

Хамас користи различите верзије балистичких ракета земља-земља Фатех-110, иранске производње, које су покретне и могу да носе бојеве главе тежине до 500 килограма.

Хамас такође има противтенковске ракете сличне америчким Стингер.

– Хамас је веома добро снабдевен одређеним врстама ствари и обучени су да их користе – додао је Кларк.

На питање колико бораца има Хамас, Кларк је рекао да је раније процењено да их има око 10.000, али је додао да „када се осети насиље, они могу да мобилишу много људи“.

– Бројеви могу да иду од 10.000 посвећених Хамасоваца до 40.000, 50.000 – закључио је он.

Извор: Информер