Свет

Бајден прогласио ванредно стање

ВАШИНГТОН – Амерички председник Џозеф Бајден прогласио је ванредно стање због контаминације оловом у води на Америчким Девичанским острвима, након што су тестови на острву Сент Крои открили нивое концентрације тог метала преко 100 пута веће од граница које је поставила Агенција за заштиту животне средине (ЕПА).

Тај резултат спада у најгоре у протеклих неколико деценија када је реч о америчким приликама, пренео је је АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичници карипског острва Сент Крои брзо су саопштили становницима резултате, након чега је гувернер прогласио ванредно стање.

Због тога су званичници поручили становништву да престане да користе воду са својих чесама и почели да деле флаширану воду, јер олово може имати, како се наводи, разорне ефекте на развој, понашање и коефицијент интелигенцје у детињству.

Међутим, поједини стручњаци напомињу да застрашујуćи резултати могу бити лажни, јер потичу од тестирања које не испуњава стандарде ЕПА.

Ако се информације покажу нетачним, то се неће догодити први пут, јер било сличних случајева у Њуарку или Мичигену, где су становници месецима чекали да званичници потврде да ли филтери раде, па су такође морали да користе флаширану воду, преноси Танјуг.

Стручњак из ове области Марк Едвардс не верује да ови резултати одражавају реалност и рекао је да је проблем у начину прикупљања узорака.

„Када одврнете славину, буквално цепате оловни месинг, чији комади потом улазе у ваш узорак. што вештачки даје високе резултате”, рекао је Едвардс.

Извор: Политика