Свет

ЦИА УЦЕНИЛА ЗЕЛЕНСКОГ: Украјина да настави рат до председничких избора у САД – или…

Директор ЦИА Вилијам Бернс тајно је посетио у Кијеву украјинског председника Володимира Зеленског да би обезбедио да Украјина настави рат до председничких избора у САД упркос пропалој контраофанзиви и све мањој америчкој помоћи.

Ако Зеленски то не може да обезбеди, на његово место доћи ће начелник генералштаба Валериј Залужни.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Азија тајмс, који је за Бернсово путовање сазнао од кинеских служби, наводи да је Бајден добрим делом свој изборни резултат у новембру наредне године везао за рат у Украјини, али да то не значи да Кијев може да га уцењује. Ово је трећа посета Бернса Кијеву.

У јануару је обавестио војни и државни врх Украјине о руским плановима, а јуну га је Зеленски убеђивао да ће понудити примирје Русији кад офанзивом истера њене снаге преко границе.

Сада угледни кинески часопис Азија тајмс наводи да је посета Бернса била неопходна јер су све приметнији знаци краха режима Зеленског пошто је украјинска војска претрпела сувише велике губитке.
Московски Њуз.ру наглашава да је један од разлога и борба ЦИА и британске службе МИ-6 за што већи утицај у Кијеву.

Према обавештајним изборима, Зеленски и његова десна рука Андреј Јермак имају британске пасоше, док су начелник генералштаба Валериј Залужни и шеф војне обавештајне службе Кирил Буданов под контролом САД.Осим тога, Залужни и Буданов могу да буду ефикасан инструмент за свргавање Зеленског, који је, упркос америчком противљењу, одложио пролећне председничке изборе, на којима би популарни генерал лако могао да га победи.

Зеленски је већ покушао да умањи могућност извођења пуча тако што је сменио генерала Виктора Хоренка, команданта свих специјалних јединица и једног од заменика Залужног.Генерал Залужни ужива подршку САД и зато што је уважио савете америчких војних стручњака да се Бахмут не брани по сваку цену да не би изгинуле елитне бригаде уочи пропале украјинске офанзиве.

Зато је тада Зеленски одбрану Бахмута поверио генералу Александру Сирском. Сада се ситуација понавља пошто се Залужни противи инсистирању Зеленског на касапници у Авдејевки, где су Украјинци опкољени с три стране, а Вилијам Бернс задужен је да спречи нову катастрофу.

Володимир Зеленски потврдио је да зна да се спрема државни удар, али је за његову организацију оптужио Кремљ. Он тврди да Русија припрема операцију „Мајдан-3“, с циљем да изазове државни удар у Украјини.- Наша обавештајна служба има такве информације, које су такође стигле и од наших партнера – рекао је Зеленски.

Извор: Глас јавности/Азија тајмс/Њуз.ру

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ