Издвајамо Православље

ЧУДО У ГРЧКОЈ: Процветали осушени љиљани на икони Богородице Хароске! (ВИДЕО)

Гомиле ходочасника крајем августа хрле у Цркву манастира на острву Липси у Грчкој, да се поклоне икони која је повезана са јединственим чудом цветања осушених грана љиљана, које се од 1943. понавља сваке године.

Тако су цветови љиљана пред празник Успења Пресвете Богородице процветали и ових дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И ове године на икони Пресвете Богородице Харсоске, на осушеним гранама љиљана, појавили су се цветови. Специфична икона „Панагиа ту Хару“ , на којој се то догађа, налази се у Грчкој, у скромној византијској цркви коју су 1600. године саградили монаси из Патмоса у Липсију, преноси сајт Пријатељи Божји.

Икона Богородице не држи Христа Младенца у наручју као обично, већ Крст са Њеним Сином распетим на њему. То је јединствена композиција, која приказује тугу мајке и муке које је прошла, примајући своје мртво дете након невероватно окрутног и срамотног мучеништва.

Богородица Хароска већ стотинама година благосиља острво Липси. Међутим, чудо са љиљанима први пут се десило за време Другог светског рата (1943.) и од тада понавља се сваке, па и ове године. Тако су цветови љиљана на осушеним гранама процветали и ових дана.

Према сведочењима, у априлу 1943. године млада девојка је положила беле љиљане на икону Панагиа ту Хару као дар Пресветој Богородици. Како су дани пролазили, љиљани су природно увенули. Три месеца касније, у јулу 1943. посетиоци су приметили да су осушени љиљани почели да оживљавају. Како се ближио празник Успења Пресвете Богородице, ницали су пупољци, мирисали на мошус, и потпуно су процветали на дан прославе.

Људи који посећују малу цркву у Панагији како би се поклонили овој посебној икони Пресвете Богородице, кажу да се ово чудо понавља сваке године у исто време.

Сада чудотворну икону красе и надимци „богородични љиљани“. Цвеће се ставља на икону у пролеће, које се затим природно осуши и на прослави Успења процвета, стварајући мирисне пупољке.

Иначе, ова прича сама по себи је мистична,а упркос ономе што верници говоре, као и сама црква, наука покушава и даље да одгонетне овај феномен, који ствара код људи утисак са у у питању натприродне силе или нешто онострано. Да би решли науку и добили егзактну потврду шта се то дешава мораћемо чеакти конкретне научне резултате, а до стад ће простор за мистификацију бити нашироко отворен.

Иначе, манастир Богородице Хароске налази се један километар изван главног насеља Липси. И манастир и икона датирају из 1600. године, када су два монаха стигла на ово острво. Црква, тробродна, у византијском стилу, одликује се ниском куполом и неправилним луковима, који стварају необичан шарм, у комбинацији са неколико уских прозора.

Извор: Курир.рс