Издвајамо Православље

ДАНАС СЕ ОТВАРА НЕБО: Замислите жељу на Аранђеловдан и урадите ово

Данас, 21. новембра славимо Аранђеловдан, дан посвећен светом Арханђелу Михаилу

Православни верници данас славе Светог архангела Михаила, славу у народу познату као Аранђеловдан. Домаћинства која славе морају за данас имати славску свећу, колач, који се меси у дому у којем се прославља и наравно жито.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети архангел Михаило, симбол је борбе против зла и на иконама и фрескама приказан је као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Његов култ настао је у 3. веку и развио се најпре у Фригији. Као празник, Аранђеловдан је установљен век касније, у време Силвестера Првог Римског и Патријарха Александра Александријског. Као крсну славу, Аранђеловдан су славили Цар Душан Силни, Стефан Немања и његови синови. Слава је Саборне цркве у Београду.

У народу се верује да време на Аранђеловдан показује како ће бити током целе зиме и пролећа. Верује се да овај зимски светац лута прерушен у просјака и усмерава невернике на прави пут. У неким крајевима Србије сматрају га и заштитником сточара.

Данас обавезно отиђите у цркву и запалите свећу. Молите се свом анђелу. На овај дан тражите од анђела да испуни вашу најдубљу и најважнију жељу. Отворите душу и срце, делите радости и тугу и на крају се захвалите. Небо прима молитву цео дан.

Извор: Srbija Danas