Свет

НА СНАГУ УСКОРО СТУПА ПАКЛЕНА ОДЛУКА: САД спрема тежак ударац Израелу

Фото: Јутјуб

ВАШИНГТОН – Председник САД Џозеф Бајден рекао је високим америчким званичницима да припреме опцију забране издавања виза и санкције за екстремистичке израелске досељенике који нападају и расељавају Палестинце на Западној обали, наводи се у америчком интерном документу са којим је упознат портал Политико.

Документ је послат помоћницима државног секретара Ентонија Блинкена и министарке финансија Џенет Јелен у петак, где се њиховим агенцијама налаже да „размотре опције за казнене мере против оних који спроводе насиље на Западној обали“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Високи амерички званичник прочитао је делове документа Политику у суботу увече, непосредно након што је Џозеф Бајден објавио такву намеру у „Вашингтон посту“, образлажући разлоге.

„САД су спремне да предузму кораке, укључујући забрану виза екстремистима који нападају цивиле на Западној обали“, истакао је Бајден.

Директива је дошла у време када је Бајденова администрација показала да намерава да подржи палестинске цивиле којима је помоћ потребна, чак и ако то значи израелску одмазду против Хамаса, додаје амерички портал.

Критеријуми за санкционисање су детаљно наведени у допису.

Они укључују људе или правне субјекте који су „директно или индиректно учествовали у акцијама или политици која угрожава безбедност или стабилност Западне обале“, затим, предузимају „акције које застрашују цивиле на Западној обали, са сврхом или ефектом присиљавања на расељавање“, или предузимају потезе „који представљају кршење људских права, или знатно ометају или спречавају напоре да се постигне решење са две државе“.

У документу се оцењује да Бајден јасно види насиље досељеника као „озбиљну претњу“ миру између Израелаца и Палестинаца, али и као дестабилишући фактор широм Блиског истока.

Портал Политико наводи да није држао у поседу документ, а званичнику који га је читао гарантована је анонимност због осетљивости директиве.

Бела кућа је одбила да коментарише ове наводе.

Ар­ген­тин­ци би­ра­ју пред­сед­ни­ка из­ме­ђу дво­ји­це бив­ших…

Израелски досељеници се досељавају на Западну обалу годинама, а инциденти и насиље су порасли откако се премијер Бенјамин Нетанјаху вратио на власт пре скоро годину дана, додаје амерички портал.

Интензитет овог дуготрајног горућег питања се појачао откако је Хамас извршио смртоносни упад на југ Израела, 7. октобра када је убијено 1.200 људи.

Израелска група за људска права Јеш Дин објавила је да су 197 Палестинаца на Западној обали убили, или досељеници или израелске снаге, од 7. октобра.

Уједињене нације су у извештају навеле да се у истом временском периоду најмање 121 палестинско домаћинство, око 1.150 људи, међу којима је 452 деце, иселило због насиља досељеника и разних забрана.

Инциденти досељеника на дневном нивоу порасли су са три дневно, раније ове године, на седам дневно од почетка сукоба, показују подаци УН.

Око 11 палестинских заједница је тотално напуштено у 2023. години, саопштио је Заштитни конзорцијум Западне обале, од тога шест од почетка напада Хамаса.

Бајден је често осуђивао пораст насиља.

„И даље ме често обавештавају о екстремним досељеницима који нападају Палестинце на Западној обали. Напади су као доливање уља на ватру. Они нападају Палестинце на местима где имају право да буду, и то мора да стане. Морају бити одговорни за то“, упозорио је Бајден, преноси Танјуг.

У петак, државни секретар Блинкен апеловао је на израелску владу да стане на пут „све већим нивоима насиља екстремистичких досељеника“ током разговора са чланом ратне владе Израела Бенијем Ганцом.

Извор: Танјуг