Свет

НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА: Запад послао опасан сигнал Русији

Заједничке експедиционе снаге (ЈЕФ), које су фокусиране на оперативну одбрану у северној Европи, одлучиле су да активирају одбрамбену клаузулу.

Она омогућава распоређивање додатних војних средстава за заштиту инфраструктуре у Балтичком мору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Више поморских и ваздушних капацитета биће распоређено у срцу региона како би се помогло заштити кључне подводне инфраструктуре, рекли су министри одбране десет земаља у саопштењу.

„Ово је први пут да је ЈЕФ активирао одбрамбену клаузулу“, навели су они и наговестили да ће њихове активности почети почетком децембра.

ЈЕФ је коалиција десет земаља на челу са Уједињеним Краљевством и укључује Данску, Естонију, Финску, Исланд, Летонију, Литванију, Холандију, Норвешку и Шведску.

Сигнал Русији

„Око 20 ратних бродова биће распоређено у Балтичком мору, али и у областима северног Атлантика како би се узела у обзир безбедносна ситуација и боље заштитила кључна подводна инфраструктура“, рекао је шведски министар одбране Пал Јонсон, преноси Јуроњуз (Еуронеwс).

Он је рекао да је јачање војне силе неопходно за суочавање са веома озбиљном безбедносном ситуацијом у свету, а посебно у нашем суседству: „Морамо бити у стању да изведемо ову врсту операције да одбранимо нашу виталну инфраструктуру, али и да пошаљемо сигнал Русији“.

Овај потез уследио је након неколико инцидената у северним водама.

Извор: Дневник.хр