Свет

ОРБАН „НОКАУТИРАО“ ЗЕЛЕНСКОГ: Украјинци овај ударац неће никад заборавити

Украјина се налази далеко од приступања Евроској унији, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан на конгресу своје партије „Фидес”, преноси агенција АП.

„Наш задатак ће бити да исправимо погрешно обећање о почетку преговора са Украјином (о приступању ЕУ), пошто је Украјина удаљена од Европске уније неколико светлосних година”, рекао је Орбан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Орбан је такође нагласио да ће спречавање придруживања Украјине ЕУ бити један од главних приоритета његове владе у наредним месецима.

Мађарски политичар раније је изјавио да Украјина никако није спремна да започне преговоре о чланству у Европској унији. Он је додао да се не може започињати дијалог о овом питању.

Подсећамо, Европска комисија је препоручила отварање преговора о приступању са Украјином и Молдавијом. Како је наведено, да би постала члан Уније, Украјина мора да заврши преговоре о економској, политичкој и културној реформи. Истиче се да рок приступања Украјине ЕУ зависи од реформи и принципа додељивања чланства „по заслугама”.

Украјина и Молдавија добиле су статус кандидата у јуну прошле године, када су им постављени захтеви за формално отпочињање преговора, преноси Спутњик. У Унији су више пута признали да је таква одлука имала више симболички значај – да се Кијев и Кишињев подрже у супротстављању Москви.

Извор: Политика