Свет

ОТКРИЋЕ КОЈЕ ЈЕ ЗБУНИЛО ЦЕО СВЕТ: Шта су украјинске „Баба Јаге“ које експлодирају по руским положајима? (ВИДЕО)

На Телеграм каналима се свакодневно појављују вести о успешним ударима или успешним обарањима нападних дронова, што зависи са чије стране потичу објаве.

Тако је ових дана „Маш“ поставио информацију да су „војници у Украјинској области оборили дрон Баба Јага. Беспилотна летилица је носила 20 кг пластичног експлозива и сателит Старлинк… Баба Јага је пољопривредни дрон преправљен за војну употребу, а може да носи до четири мине калибра 82 мм“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта је летећа „Баба Јага“?

Генералштаб украјинских оружаних снага, Министарство за дигиталну трансформацију и Председничка платформа за прикупљање средстава УНИТЕД24 су неколико месеци након почетка руског напада, у сарадњи Светским конгресом Украјине (УWЦ), почели рад на стварању „Армије дронова“.

У јулу 2022. године УWЦ и Министарство дигиталне трансформације Украјине потписали су Меморандум о сарадњи за подршку УНИТЕД24 платформи за прикупљање средстава за пројекат „Армија дронова“.

Програм је обухватао набавку, испоруку, одржавање и замену дронова, као и обуку оператера – пилота.

У то време је планирано да се прикупе средства за набавку 200 професионалних беспилотних система за извиђање из ваздуха. Од донатора су тражено да у координацији са украјинском војском купују „дронове за прву, другу и трећу линију фронта“… Приоритет је била набавка наведених „200 тактичких беспилотних извиђачких апарата који могу да лете до 24 сата, до 160 км, на висини до 5 км.Од опреме су се подазумевале термографске камере са ГПС модулима и софтвером за мапирање. Наиме, кључна ствар је била да се дронови тешко уочавају, што значи да их је тешко срушити. Ови дронови требало је да помогну у сталном праћењу линије фронта и идентификовању положаја агресора. Но, тражене су и на хиљаде једноставнијих дронова који не лете тако дуго и далеко, али могу да обављају важне извиђачке функције.“

Како је „Армија дронова“ јачала, то се све више прелазило на нападачке беспилотне летилице. Убрзо је установљено да су за овакве мисије идеални цивилни, пољопривредни дронови; имали су велку носивост, добру навигацију и аутономност рада. С друге стране, радило се углавном о хексокоптерима великих димензија, мале брзине и висине лета, које су погонили бучни мотори са унутрашњим сагоревањем.

Украјинци су се углавном определили за ДЈИ Аграс Т10, Т16, Т30 и Т40, ДЈИ Пхантом 4 РТК, П4 Мултиспецтрал, Реацтиве Дроне Агриц РДЕ616 и РДЕ616Т (ПРОФ) компаније „Реацтиве Дроне“ (Богдан Кхмелнитскy Аве, 139, Днипро) са пословницама у Румунији, Мађарској, Молдавији, као и за кинеске дронове XАГ (Xаирцрафт, Гуангзхоу). Апарати су незнатно модификовани и оспособљени за ношење експлозива или муниција масе 40-50 кг, односно, 4-6 малих бомби или омиљених минобацачких мина 82 мм.

На трупове шестоелисних летилица осликаван је натпис „Армија дронова“ (Армия Дронов, Армy оф Дронес) а на неке је уграђиван и блок Старлинк. При скоро свакој копненој јединици украјинске војске формиран је тим који су чинили командир, оператер и „бомбардер“.

Карактеристике пољопривредног дрона Реацтиве Дроне Агриц РДЕ616 су:
Димензије – 950x950x700 мм;
Маса – 15 кг;
Полетна маса (са оптерећењем) – 34 кг;
Капацитет резервоара – 16-22 л
Брзина лета – 6-12 м/с;
Време лета – 12-25 мин;
Прима две литијум-полимерске батерије ЛиПО, ТАТТУ 6С 25Ц од 22 А/х кинеске компаније Татту/Генс Аце, Схензхен;
Управљање летом помоћу двостуког инерцијалног навигационог система (Доубле ИМУ) са могућношћу прикључења модула за позиционирање у реалном времену (Реал-Тиме Кинематиц, РТК);
Висина лета – до 100 м.
На дрон је монтирана камера са јаким ЛЕД осветљењем тако да је њиме могуће управљати и у условима смањене видљивости (ноћу).

Напади адаптираним пољопривредним дроновима изводе се углавном ноћу, када су мање уочљиви. Дрон се наводи уобичајено на висини од 30 метара и брзином од 40 км/х.

Због злокобне буке бензинских мотора и убитачних удара експлозивом или минама, Руси су апарате „Армије Дронова“ прозвали „Баба-Јагама“. У словенској митологији, под тим називом се крило оно што би колоквијално назвали вештицама.

Треба рећи да постојеи „нечујни“ дронови са ултразвучним и јонским моторима (примера ради, Ундефинед Тецхнологиес са јонским погоном „Силент Вентусy“ који има шум испод 75 дБ) али они су исувише софистицирани и скупи за овако једноставне ударе по руским возилима, складиштима и борбеним положајима.

Извор: Информер/Oružje.com