Свет

ПОЉАЦИ ДИГЛИ УЗБУНУ: Ако Зеленски уради ово, Путинову стравичну одмазду осетиће цео свет!

Још више западног оружја неће помоћи команданту украјинских оружаних снага, Валерију Залужном, да постигне успех за Украјину, јер Русија има моћан војни потенцијал, а једино решење за преокрет на фронту је да западни официри преузму руковање оружјем, рекао је пензионисани пољски генерал-мајор Богуслав Пачек, у интервјуу за радио „РМФ ФМ“.

– Залужни је отворено признао једну ствар- са тренутним нивоом обуке украјинских војника, са тренутним нивоом снабдевања са Запада, и са тренутним нивоом руских способности, овај сукоб данас не може да се заврши успехом за Украјину – рекао је Пачек.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовом мишљењу, Украјинци не могу самостално ефикасно да користе оружје које испоручују западне државе, јер за то немају потребно знање и обуку.

Генерал је напоменуо, да у овом случају Украјини може помоћи само директно распоређивање западних специјалиста и војног особља на самом фронту, што обећава и опасне последице за Русију.

– Постоји само један начин за преокрет на фронту, да западни официри рукују оружјем на фронту. О томе међутим нема договора. Не видим никакву могућност да би Украјина могла да рачуна на одржавање савремених система на територији Украјине од стране војног и цивилног особља западних земаља, јер би то значило укључивање ових држава у ову ситуацију, а постојао би ризик и од избијања сукоба великих размера и одмазде Русије, оним земљама које улазе у овај сукоб – каже експерт.

Пачек је додао, и да је главнокомандујући Оружаних снага Украјине направио много кардиналних грешака приликом покретања офанзиве, пошто Украјинци нису могли да се носе са руском војском.

Валериј Залужни је раније признао застој у сукобу, и рекао, да „највероватније неће бити дубоког продора“.

Према публикацији у часопису „Економист“, Кијев и Запад очекивали су више од украјинске контраофанзиве. Према речима Залужног, у складу са уџбеницима НАТО-а, четири месеца је требало да буде довољно да украјинске снаге стигну до Крима.

Извор: Вебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ