Свет

ПУТИНОВ ОДГОВОР ЗАЛЕДИО САД: Ову супериорну ракету поседује само Русија, моћнија је од сваког оружја за које знамо

У недавном саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, које је цитирао Интерфакс , руска војска је саопштила да је још једна ракета из новог стратешког комплекса Авангард смештена у силос који се налази у области Оренбург.

Овај стратешки ракетни комплекс представља текућу прогресију ажурирања наоружања у ракетној формацији Јасненски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство је објавило видео снимак који илуструје транспорт и монтажу пројектила, који се догодио у четвртак, 16. новембра. Они су саопштили да је инфраструктура пажљиво постављена за пројектил и да укључује посебне просторе предвиђене за обуку, одмор и борбене рутине.

Раније, 20. октобра, Министарство одбране Русије пренело је прву ракетну инсталацију из комплекса Авангард у силосу у бази Руских стратешких ракетних снага (СРСН) у Оренбуршкој области. Министарство наглашава важност ових ажурирања за руске стратешке нуклеарне снаге, које имају за циљ јачање борбених способности земље док буду напредовале са својим плановима за 2023. годину. Руско Министарство одбране лансирало је у децембру 2019. године.

Најсавременији систем

Авангард је најсавременији стратешки ракетни систем опремљен хиперсоничном крстарећом бојевом главом. Потврђено је да је први ракетни пук, који носи Авангард, стављен у активну службу код Оренбурга.

Борбена јединица стратешког комплекса наводно постиже брзину од отприлике 27 маха, што је 27 пута већа од брзине звука. Корпорација за тактичко ракетно оружје, НПО Машиностроење, у Реутову развила је ову импресивну брзину.

Руска војска је позиционирала Авангард као контра-одговор на распоређивање америчког одбрамбеног ракетног система.

У марту 2021. године, Владимир Путин, руски председник, изнео је неке од сложених логистика управљања системом Авангард у лету, посебно његове значајне радне температуре.

Упадљиво поређење које је направио било је између температуре површине Сунца, отприлике 6.000 степени, и врха система Авангард, који током лета достиже скоро 2.000 степени. Ова топлота доводи до „ефекта сладоледа“, где изгледа да се ракета топи током лета. Упркос овим екстремним условима, пројектил остаје под апсолутном контролом, уверио је Путин.

Дизајн ракете Авангард

Хиперсонична клизна возила (ХГВ) се могу похвалити јединственом способношћу крстарења на нижим висинама и маневрисања на начин на који традиционалне балистичке ракете не могу. Динамична комбинација агилности и брзог кретања представља значајан изазов за стандардну противракетну одбрану.

Како се вага окреће назад у корист офанзиве, у одбрамбеној индустрији је опипљиво зујање. Постоји очекивање да ће ово ново оружје покренути трку у наоружању сличну оној која је обележила еру Хладног рата.

Анализе са платформи отвореног кода попут Јане’с показују да је Авангард оружје оријентисано на клизање, без независног погонског система. Дизајн једрилице наводно омогућава брзо хоризонтално и вертикално избегавање током лета. Руски званичници су изјавили да га ове карактеристике чине „имуним на било који одбрамбени систем ракета“. Нуклеарни терет који носи Авангард може наводно детонирати експлозивном снагом која прелази 2 мегатоне ТНТ-а.

Велика брзина Авангарда потенцијално му даје супериорне способности продирања у поређењу са лакшим, подзвучним крстарећим пројектилима. Са тежином од око 2.000 кг и способном да достигне брзину између 20-27 маха, кинетичка енергија Авангарда је еквивалентна невјероватној 21 тони ТНТ-а.

Извор: Информер