Здравље

РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ: Пронађен „прекидач“ који активира смрт ћелија рака

Фото: Pixabay

НОВА научна студија означава значајан напредак у могућностима лечења рака.

У новој, револуционарној стратегији за борбу против рака, научници са Универзитета у Дејвису у Калифорнији открили су начин да се пробије заштитне баријере око канцерогених тумора.

Приступ укључује активирање такозване „темпиране бомбе“ познате као Фас, рецептора смрти који се налази на ћелијама које облажу крвне судове тумора. Рецептор Фас, када га покрећу специфична антитела, индукује програмирану ћелијску смрт, омогућавајући генерисаним имуним ћелијама да приступе и боре се против рака.

Традиционално занемарен у имунотерапији рака, Фас је недавно стекао признање као потенцијални кључни фактор.

-Претходни покушаји циљања на овај рецептор били су неуспешни. Али сада, када смо идентификовали овај епитоп, могао би постојати терапијски пут напред за циљање рецептора Фас у туморима, каже Јогендер Тушир-Синг, старији аутор студије, која је објављена у часопису „Целл Деатх & Дифферентиатион“.

ПРОГРАМИРАЊЕ БЕЛИХ КРВНИХ ЗРНАЦА

Идентификована антитела делују као прекидач за убијање ћелија, стварајући пролаз за друге терапије против карцинома, као што је ЦАР-Т терапија, да достигну своје циљеве унутар тумора.

ЦАР-Т терапија укључује програмирање белих крвних зрнаца (Т-ћелија) пацијента да нападну специфичне ћелије рака. Међутим, ове конструисане имуне ћелије суочавају се са изазовима у продирању у ћелије „посматрача“ којима недостају препознатљиви антигени који се налазе на туморским ћелијама, ограничавајући успех ових терапија против солидних тумора.

-Није важно колико добро конструишемо антитела која активирају имунолошке рецепторе и Т-ћелије ако не могу да се приближе ћелијама тумора. Дакле, морамо да отворимо простор за Т-ћелије да се инфилтрирају, објашњава Тушир-Синг.

ДВА ВИСОКО ЕФИКАСНА АНТИТЕЛА

Научници са поменутог универзитета развили су два веома ефикасна антитела која су се везала за рецепторе Фас, проузрокујући самоимплодирање ћелија посматрача у различитим туморским ћелијским линијама, укључујући моделе рака јајника. Фас лиганд (мали сигнални молекул који је укључен у неорганске и биохемијске процесе) развијен у горе поменутој студији ангажује критичне делове рецептора Фас, обећавајући потенцијалне мете лека, пише „Сајенс алерт“.

Разумевање пацијентовог Фас статуса, посебно мутација око откривеног епитопа, постаје кључно за процену ефикасности ЦАР-Т терапије.

-Ово је дефинитиван показатељ ефикасности третмана посматрача ЦАР-Т терапијом. Али што је најважније, ово поставља терен за развој антитела која активирају рецепторе Фас, селективно убијају туморске ћелије и потенцијално подржавају терапију ЦАР-Т ћелијама код солидних тумора, каже Тушир-Синг.

Извор: спутникпортал.рс