Србија

СРБИЈА ПОСТАЈЕ ВОЈНА СИЛА: Стигло моћно наоружање

Због велике ватрене моћи и снажног оклопа, хеликоптере Ми-35 на западу зову „летећи тенкови“, а у Русији „крокодили“. Овај вишенаменски борбени хеликоптер поседује заштиту од дејстава пешадијског наоружања и опремљен је савременим уређајима за навигацију, дигиталним показивачима, електронским индикаторима и осматрачко-нишанским системом.

Председник Србије Александар Вучић и Кипра Никос Христодулидис на састанку у Палати Србија у Београду потврдили су пријатељске односе две земље, који се огледају и у међусобној подршци интегритету и суверенитету. А пре председника Христодулидиса на батајнички аеродром с Кипра је три дана долетао највећи авион на свету, ан-124-100, који је за Војску Србије довезао 11 ђавољих кочија, како називају убојите хеликоптере ми-35.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ИСТИНСКИ ПРИЈАТЕЉИ

Реч је о руским летећим тенковима, који су доказали на светским ратиштима да могу да издрже и директне поготке. Намењени су за противоклопну борбу, али и могу да носе и десантно одељење. Србија већ има четири овакве летелице, а с нових 11 биће формирана ексадрила каква не постоји у остатку Балкана. Реч је о 714. Противоклопној хеликоптерској ескадрили на аеродрому „Лађевци“. Кипар је одлучио да прода ове хеликоптере Србији јер се придружио санкцијама ЕУ и због тога не може да обезбеди резервне делове, одржавање и ремонт у Русији.

Христодулидис је стигао у дводневну посету, а председник Вучић је истакао да су Србија и Кипар истински пријатељи. Кипар је једна од пет чланица ЕУ које нису признале Косово.

– Имаћемо и трећи самит двеју влада. Претходни су одржани 2013. и 2018, а такве савете Кипар одржава само још с Египтом и Грчком. Потврдили смо недвосмислено да желимо да унапредимо сарадњу и посебно сам захвалио председнику Кипра на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, Резолуцији 1244 и поштовању међународног права и Повеље УН – рекао је Вучић и додао да се Србија на исти начин односи према Кипру.

Председник Србије рекао је да је детаљно упознао госта са ситуацијом на КиМ, о току дијалога и жељи Србије да кроз компромисе и дијалог решава проблеме, али указао и на тежину положаја српског народа на КиМ и тешку позицију Србије, која испашта због политике силе.

ТРИ СПОРАЗУМА

Он је захвалио и на сталној подршци Кипра Србији на европском путу. Најавио је и да ће бити потписана и три споразума из области иновација и науке, образовања и сарадњи дипломатских академија. Разговарали су и како подићи туристичке посете између две земље. Председник Србије додао је да је с кипарским колегом разговарао на који начин две земље могу додатно да подигну ниво услуга и размену роба, као и ниво туристичких посета, пре свега грађана Србије Кипру, али и обрнуто.

Инвеститорима охрабрење и подстицаји

Осим тога, Вучић је поручио да жели да охрабри инвеститоре с Кипра да улажу у Србији.

– Уверен сам да ће, уз све оно што дајемо као подстицаје за долазак инвеститора, овде моћи да се осећају као код своје куће. То исто важи и за наше инвеститоре на Кипру. И у области енергетике постоје елементи могуће сарадње у будућности кроз пројекат „Ист мед“ – рекао је Вучић.

Христодулидис: Никада нећемо признати Косово

Председник Никос Христодулидис рекао је да је на састанку упознат с дијалогом Београда и Приштине.

– Желим јавно да поновим нашу подршку напорима српске владе. Став Кипра је јасан и не може бити промењен поводом територијалног интегритета и суверенитета Србије. Осим тога, Кипар је најјача подршка Србији за прикључење ЕУ, а учињени су важни кораци у последње време везани за реформе – рекао је Христодулидис.

Увезли српске хаубице нора

Председник Вучић истакао је сарадњу две земље у области одбране и додао да она може да буде унапређена. Он је најавио да ће представити значајна нова војна достигнућа и шта је све урађено с кипарским пријатељима.

Подсетимо, Кипар је био међу првим купцима српске самоходне хаубице нора Б-52. Укупно је досад купио 24 ова артиљеријска система, као и оклопна возила милош, у којима се налази командни центар за управљање ватром.

Носи десант и убитачне ракете

Ми-35 налази се у наоружању 11 држава иако је произведено свега око 120 комада, што говори колико је ово драгоцено оружје. Његово стандардно наоружање представљају аутоматски топови, али и велики асортиман разних ракета које се вешају са спољне стране. Међу њима су свакако најубојитије противоклопне ракете штурм и атака кохје могу да дејствују с удаљености од 8.000 метара, што им омогућава да уништавају циљеве ван домета непријатељских тактичких система ПВО.

Посаду чине два или три члана, а у десантном одсеку може да се смести осам бораца или двојица рањеника и болничар.

Извор: Републике