Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ: Запад признао пораз у рату са Русијом! На кључном фронту су их потукли до ногу!

Европска комисија значајно је побољшала прогнозе везано за БДП Русије у 2023. години и очекује раст од два одсто, иако је на пролеће предвиђан пад од 0,9 одсто, наводи се у званичном документу на сајту организације.

– Русија је успела да преусмери већину свог извоза, поготово робе, у Кину, Индију и друге земље – констатује Европска комисија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред тога, побољшале су се прогнозе и за следећу годину – са 1,3 одсто на 1,6 одсто. С обзиром на санкције без преседана које је Запад увео против Русије, чак и благи плус је победа, пише лист „Комсомољска правда“.

Како се наводи, „противотров“ који је пронашла руска Влада је огроман буџетски подстицај. У суштини, држава је постала главни инвеститор у земљи. Најосетљивији привредни сектори подржани су програмима олакшица и субвенцијама.

– Основи покретач економије данас је државна потрошња. Постоји велика потражња за свиме. Поред тога, исплаћују се прилично велике суме (учесницима у специјалној операцији и њиховим породицама). Због тога се активира потрошња и куповина некретнина. Осећа се ефекат прилива тог новца – објашњава Михаил Корољук, шеф одељења инвестиционе компаније„ИФК Солид“.

Како додаје, „локомотиве“ у индустрији су грађевинарство, индустрија, металургија, транспорт робе, банке и пољопривредни сектор. Долази до реструктурирања логистичких токова и супституције увоза.
По речима потпредседнице Владе Русије Татјане Голикове, незапосленост у земљи износи свега три одсто. Поређења ради, почетком 2000-их била је преко 10 одсто. Према подацима руске службе „Росстат“, у првој половини ове године номиналне зараде су порасле за 12,7 одсто, а реалне за 6,8 одсто.

Руске власти очекују још веће показатеље раста БДП-а. Министар економског развоја Максим Решетњиков је рекао да ће раст БДП-а 2023. године износити три одсто. Како је истакао, раст економије праћен је растом реалних прихода становништва, напредовањем индустрије, посебно повећањем производње и порастом инвестиција. Званична прогноза Министарства за економски развој претпоставља раст БДП-а на крају 2023. године од 2,8 одсто. Решетњиков је нагласио да је привреда прошла најтежу фазу – опоравак.

Европски парламент је прошле недеље усвојио резолуцију, наводећи да се сумња у ефикасност антируских санкција, позивајући Савет ЕУ и Европску комисију да што пре промене ову ситуацију.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ