Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ РУСИЈИ: Москва најавила жестоку освету, ово се не прашта!

МОСКВА сматра да Хелсинки у потпуности сноси кривицу за прекид пограничне сарадње, а основаност планова Финске да постави ограду дуж границе са Русијом процениће сами грађани, изјавио је у интервјуу Спутњику директор Другог департмана Министарства спољних послова Русије Сергеј Бељајев.

– Узимајући у обзир конфронтационе акције Финске према Русији, руска страна је одлучила да раскине руско-фински међувладин споразум о унапређењу прекограничне сарадње две земље, потписан у Хелсинкију 13. априла 2012. године. У складу са тим, тренутно не постоји погранична сарадња Русије и Финске. Кривицу за то у потпуности сноси финска страна – објаснио је Бељајев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дипломата је поручио да руске власти неће оставити без одговора све антируске поступке Хелсинкија.

Према његовим речима, након почетка специјалне операције Русије у Украјини, Финска „спроводи континуирану конфронтациону антируску политику“, подржавајући Кијев и испоручујући му оружје, као и пооштравајући санкциони притисак на Русију.

Бељајев је подсетио да су након ступања Финске у НАТО „прекинути традиционално активан билатерални политички дијалог на свим нивоима и блиски међуресорни контакти, а некадашњој развијеној трговинско-економској сарадњи нанета је ненадокнадива штета, пресечена веза међу регионима, укључујући градове-побратиме“.

Претходно, Финска је током викенда затворила четири од осам пограничних прелаза према Русији, под изговором да страхује од прилива нелегалних миграната, а на том потезу почела је и подизање ограда. Могуће затварање границе с Русијом најавила је и Естонија али и Норвешка, која признаје да нема проблема с нелегалним мигрантима.

Извор: Новости