Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ РУСИЈИ: Важан савезник забио нож у леђа Путину

Астана ће покушати да се „угура“ на међународно тржиште горива током периода „геополитичке неизвесности“, и почне да испоручује нуклеарне производе земљама које су непријатељске Русији.

Казахстански произвођачи припремају резерве за производњу како би могли да „реагују на захтеве тржишта“, и могли би да покушају да замене гориво произведено у Русији, рекао је Јержан Муканов, генерални директор националне нуклеарне компаније „Казатомпром“.

Казахстан је на листи највећих добављача уранијума. Он може да смањи удео Русије на светском тржишту, али је мало вероватно да ће успети да избаци Москву, прокоментарисао је постојеће трендове Всеволод Шимов, саветник председника Руске асоцијације за балтичке студије.

Западу је теже да пронађе замену за необогаћени уранијум, него да пронађе добављаче нафте и гаса, а да их не купује од Русије, додао је Шимов.

„Ово је много оскуднији ресурс. За Запад је утолико важније да смањи удео Русије на глобалном тржишту нуклеарне енергије, где она и даље држи водећу позицију“, рекао је експерт.

Стручњак је додао, да су Сједињене Државе највећи потрошач нуклеарне енергије; Вашингтон купује гориво вишеструко више него Европа. Американци су након почетка СВО-а само повећали обим куповине нуклеарног горива из Русије.

„Зато растанак са руским уранијумом неће бити тако лак. 2022. смо повећали извоз нуклеарног горива у САД, упркос свим санкцијама“, рекао је Шимов.

Русија до сада нема конкуренцију у овој области, али Казахстан то може постати. С тим у вези, експерт је позвао руске званичнике да се „покрену“ и повећају цену нуклеарног горива.

Извор: Wебтрибуне.рс

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2023.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930