Свет

ТРАМПОВА ОБЕЋАЊА АКО ПОБЕДИ БАЈДЕНА: Забрана уласка муслиманима, прекид слања оружја Украјини и то није све

Фото: Јутјуб

Масовне депортације, забрана уласка за муслимане, тарифе на сву увозну робу. Питања на која се фокусира Доналд Трамп, лидер у трци републиканаца за председничку номинацију упркос кривичним поступцима који се против њега воде, дијаметрално су различита од оних на која се фокусира актуелни председник Сједињених Америчких Држава (САД) Џозеф Бајден.

Ако се остваре, Трампови планови значиће и велике промене у државној управи, чак и веће него у првом мандату. Прве четири године Трампа обележили су хаос, унутрашње борбе и бројне председничке уредбе које су после поништавали судови, наводи Глас Америке, преносе Вијести писање Гласа Америке.

Тај медиј преноси шта сада најављује Трамп ако дође на власт.

Демонтажа „дубоке државе“

Трамп обећава да ће покушати да отпусти десетине хиљада запослених у државној управи, јер жели да „тотално уништи дубоку државу“.

То ће покушати да уради уз помоћ уредбе коју је донео 2020. познате као „Распоред Ф“, која му омогућава да премести на друга радна места велики број радника. Фокус ће му, како је најавио, бити на „корумпираним бирократама у систему правосуђа, националној безбедности и обавештајним службама“.

Претпоставља се да би мете могле да буду запослени у ФБИ-у и правосуђу који су укључени у кривичне поступке против Трампа.

Такође жели да се обрачуна са онима који новинарима достављају информације. Најавио је и да ће запослени у државој управи морати да пролазе нову обуку.

Граница САД и Мексика

Трамп је обећао да ће ако дође на власт „моментално зауставити инвазију на јужној граници САД“ и окончати илегалну имиграцију.

Део тог плана је, како каже, најмасовнија депортација у америчкој историји, усмерена на илегалне имигранте – посебно на оне који имају „симпатије према џихаду“. Најавио је и да ће укинути студентске визе онима који имају анти-америчке и антисемитске ставове.

У покушају да обезбеди границу САД и Мексика, Трамп каже да ће тамо распоредити десетине хиљада војника који су тренутно у иностранству, као и да ће неке федералне агенте – попут оних из Агенције за борбу против наркотика (ДЕА) и ФБИ-а, пребацити у граничну службу. Обећава и још зида на граници.

Бивши председник жели да поново уведе забрану уласка муслиманима из седам земаља у САД, која је већ била на снази кад је био на власти. После напада Хамаса на Израел, обећао је да ће увести „идеолошку проверу“ за имигранте. Циљ му је да се забране „опасни лудаци, хејтери, расисти и манијаци“ и они који су „наклоњени радикалним исламистичким терористима и екстремистима“.

Трамп каже да ће укинути праксу добијања америчког држављанства по рођењу за оне који су у САД илеаглно. Односно, да би дете добило држављанство по рођењу, барем један родитељ мора бити држављанин или да буде у САД по легалној основи.

Трговина

Ако дође на власт, Трамп обећава да ће увести тарифе од 10 одсто на скоро сву увозну робу, а трговци ће плаћати веће казне ако буду кршили постојеће прописе.

Апеловаће на Конгрес да усвоји „Трампов акт о реципрочној трговини“ чиме се председнику дају овлашћења да уведе тарифе оним земљама које су Америци то увеле.

Велики део агенде фокусиран је на Кину.

Трамп је предложио четворогодишњи план за потпуно укирање кинеске увозне робе, укључујући основне намирнице, електронику, лекове и челик. Жели да кинеским компанијама забрани да у САД поседују важну инфраструктуру у секторима енергетике, технологије, пољопривреде. Тврди да ће натерати кинеске власнике да продају имовину која „доводи у опасност националну безбедност САД“.

Спољна политика

Трамп најављуе да ће и пре инаугурације окончати рат Русије и Украјине. То подразумева и заустављање „непрекидног слања америчког блага Украјини“. Трамп каже да ће од европских земаља тражити да Америци надокнаде трошкове допуњавања потрошених залиха.

Доналд Трамп

Није прецизирао да ли ће инсистирати да се Русија повуче из Украјине, са територија које је окупирала.

Каже да ће стајати уз Израел који је у рату са Хамасом и да ће подржати покушаје Израела да „уништи“ милитанте. Трамп најављује да ће поново „фундаментално преиспитати“ сврху и мисију НАТО-а.

Права трансродних особа

Трамп је изјавио да ће од Конгреса тражити да усвоји закон према којем постоје „само два пола“ дата на рођењу.

Болнице које раде хормонске терапије и операције промене пола више неће добијати средства из федералног буџета, јер неће испуњавати федералне стандарде о заштити здравља и безбедности.

Тражиће од Конгреса да забрани хормонске или хирушке интервенције за трансродне малолетнике. Лекари обично воде малолетнике кроз терапију пре медицинске интервенције и хормонске терапије су много чешће него операције. У САД су доступне више од деценије и одобравају их све велике здравствене организације – попут Америчког медицинског удружења.

Енергетика

Трампов циљ је да САД имају најјефтинију струју од свих земаља на свету, укључујући и Кину.

Каже да би подржао бушење нафте на јавном земљишту и да би понудио пореске олакшице произвођачима гаса, угља и нафте. Тиме би поништио политику Бајденове администрације да се подстиче употреба електричних аутомобила и пропишу нове границе загађења – које би захтевале да до 2030. године најмање 54 одсто возила у САД буду електрична.

Трамп понавља да ће иступити из Париског споразума о климатским променама и да ће укинути прописе Бајденове администрације који се односе на сијалице, шпорете на гас, машине за прање судова и одређени тип тушева.

Образовање

Бивши председник је обећао да ће затворити Секретаријат за образовање, али и даље жели да има утицај на локалне школске дистрикте и колеџе.

Предлаже да се из федералног буџета даје новац оним државама и школским дистриктима који укину постојећу заштиту од отпуштања за наставнике, усвоје принцип награђивања наставника по заслузи и одобре директан избор директора школа од стране родитеља.

Трамп каже да би укинуо финансирање школама које траже обавезну вакцинацију и ношење маски, као и да би промовисао молитве у јавним школама. Борио би се за такозвано „патриотско образовање“ – да се деца уче да „воле своју земљу, а не да је мрзе, као што то уче сада“. Трамп се залаже за „нукеларну породицу, са улогама оца и мајке“.

Да би додатно заштитио ученике, најављује да ће подржати оне школске округе који дозволе наставницима да носе оружје. Обезбедио би новац из буџета за школе које би унајмиле ветеране, полицајце у пензији и друге обучене за руковање ватреним оружјем да раде као школски чувари.

Бескућници

Бивши председник жели да уклони бескућнике са улица тако што ће саградити шаторска насеља на отвореним и јефтиним парцелама. Каже да ће радити са државама да укину „урбано камповање“, те да они који то буду радили могу да заврше у затвору или у некој здравственој установи.

Трамп жели да поново актуелизује велике менталне болнице које ће примати оне са „озбиљним менталним обољењима“ или „опасно поремећене“.

Јавна безбедност

Једно од обећања је и да ће послати Националну гарду у градове који се боре са насиљем, попут Чикага.

Трамп најављује да ће од полицијских станица које добијају новац од Секретаријата за правосуђе тражити да користе контроверзне полицјске методе попут заустављања и претреса. Сматра да локална полиција треба да има овлашћења да пуца у осумњичене за крађу у продавницама.

„Једноставно је, ако крадете у продавници, треба да очекујете да неко пуца у вас док излазите“, недавно је изјавио Трамп.

Позвао је на смртну казну за трговце дрогом и кријумчаре жена и људи.

Извор: Вијести

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2023.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930