Свет

УЖАС! „Црна смрт“ прети да покоси Газу, хитно се огласио Израел: Морали бисмо да зауставимо рат…

Фото: Х принтскрин

Председавајући Савета за националну безбедност Цачи Ханегби изјавио је данас да је ратни кабинет пристао на „посебан захтев“ САД да се допусти улазак два камиона горива сваког дана у Газу како би могли да управљају системом за пречишћавање отпадних вода у Појасу Газе, који је на ивици колапса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ханегби је рекао да би колапс система ризиковао масовно ширење болести у Гази, што би утицало и на палестинске цивиле у енклави и на хиљаде израелских војника који тамо делују, пренео је „Тајмс оф Израел“.

„Ако би избила куга, морали бисмо да зауставимо рат“, истакао је Ханегби, објашњавајући да ИДФ не би могле да наставе са радом усред страшне хуманитарне кризе и да би међународни протест достигао нови врхунац.

Председавајући Савета за националну безбедност је рекао да су министрима шефови безбедности рекли да је у реду да се дозволи улазак горива, које износи само два до четири одсто од онога што је иначе улазило у Појас Газе дневно пре рата.

Ханегби је током конференције за новинаре рекао да ће Израел пристати само на прекид ватре у замену за ослобађање великог броја талаца, а не на „манипулативно ослобађање“ које је урадио Хамас у ПР сврхе.

„Тек тада ћемо пристати на прекид ватре и биће веома ограничен и кратак, јер ћемо након тога наставити да напредујемо ка нашим ратним циљевима“, истакао је Ханегби.

На питање шта је израелска стратегија за Газу после рата, као и израелски премијер Бењаним Нетанијаху и Ханегби је избегао да одговори на то питање и уместо тога рекао који су израелски краткорочни циљеви.

„Ратни план је елиминисање Хамаса. То је једини начин на који можемо да осигурамо да после нећемо бити угрожени из Газе, што је циљ број један који је кабинет дао војсци да постигне, казао је он.

„Други циљ, који је исто толико свет као и први, јесте да ослободимо таоце“, нагласио је он.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ