Свет

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Бајден запањио Израел

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Палестински народ заслужује сопствену државу, а Газом и Западном обалом морају да управљају обновљене палестинске власти, рекао је амерички председник Џо Бајден .

– Народ Палестине заслужује сопствену државу и будућност без Хамаса – написао је Бајден у тексту за Вашингтон пост.

Нагласио је да је „сломљеног срца“ због слика из Газе које показују смрт „хиљада цивила, укључујући и децу“.

– Наш циљ не би требало да буде да зауставимо рат сада, већ да га зауставимо заувек, прекинувши циклус насиља и изградивши нешто јаче у Гази и широм Блиског истока како се историја не би поновила – написао је Бајден.

Он је нагласио да пут до тога лежи кроз приступ „две државе за два народа“.

„Постизање овога захтеваће посвећеност Израела и Палестине, као и Сједињених Држава и савезника. Тај посао мора да почне сада“, рекао је Бајден.

„Газа и Западна обала морају да се удруже под јединственом структуром управљања, на крају обновљеном палестинском власти, док сви радимо на решењу са две државе“, додао је он.

Израел је 7. октобра био подвргнут ракетном нападу без преседана из појаса Газе у оквиру операције Ал-Акса поплава, коју је најавило војно крило палестинског покрета Хамас. Након тога, борци организације ушли су у гранична подручја на југу Израела, где су отворили ватру и на војне и на цивиле, а такође су узели више од 200 талаца.

У Израелу је, према последњим владиним подацима, погинуло око 1,2 хиљаде људи, ова бројка укључује цивиле, војнике, стране држављане и раднике, а саопштено је и да је више од 5 хиљада повређено.

Као одговор, Израелске одбрамбене снаге покренуле су операцију Гвоздени мачеви против Хамаса у Појасу Газе. У року од неколико дана, израелска војска је преузела контролу над свим насељеним подручјима у близини границе са Газом и почела да изводи ваздушне ударе на циљеве, укључујући цивиле, у појасу. Израел је такође најавио потпуну блокаду појаса Газе: обустављено је снабдевање водом, храном, струјом, лековима и горивом.

Број погинулих у израелским ударима на појас Газе премашио је 12,3 хиљаде људи, а више од 29 хиљада је повређено. Руска амбасада је саопштила да је током ескалације сукоба убијено 20 Руса, двојица су узети као таоци, а седморо се воде као нестали.

Према различитим изворима, око 150 Израелаца би могло бити заробљено од стране Хамаса. Сам покрет је навео да се у Појасу Газе налази око 200-250 затвореника.

Руско Министарство спољних послова позвало је стране да прекину непријатељства. Према ставу руског председника Владимира Путина , решење блискоисточне кризе могуће је само на основу формуле „две државе” коју је одобрио Савет безбедности УН , а која предвиђа стварање независне палестинске државе у оквиру 1967 граничи са престоницом у Источном Јерусалиму .

Палестинско-израелски сукоб, везан за територијалне интересе страна, већ дуги низ деценија представља извор напетости и борби у региону. Одлука УН са активном улогом СССР -а 1947. године одредила је стварање две државе – Израела и Палестине, али је створена само израелска.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ