Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Дугин из заледио

Александар Дугин (Фото: Јутјуб)

Свет више неће бити једнополаран ни под којим околностима. Биће или мултиполаран или га уопште неће бити, а Запад што агресивније буде инсистирао на одржавању своје хегемоније, то ће битка бити жешћа, сматра руски филозоф

Русија, као стуб мултиполарног света, у Украјини ратује против Запада. Многе исламске земље, под утицајем западне пропаганде, нису јасно разумеле разлоге, циљеве и саму природу тог рата, сматрајући да је реч о регионалном сукобу (а таквих има много у самом исламском свету), пише руски мислилац Александар Дугин за „РИА Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сада, када је глобализам у палестинско-израелском сукобу директно утицао на све муслимане света, руска Специјална војна операција ће у њиховим очима добити потпуно другачије значење. На крају крајева, реч је о борби између мултиполарног и униполарног света, што значи да се води не само у интересу Русије као пола, већ и индиректно (или чак директно) у интересу свих геополитичких полова у настајању. То најбоље разуме Кина, а међу исламским земљама – Иран“, наводи Дугин.

Како истиче, у последње време геополитичка свест великих размера убрзано расте и у другим исламским друштвима – у Саудијској Арабији, Египту, Турској, Пакистану, Индонезији, па отуда покушаји зближавања Саудијске Арабије, Ирана и турска суверенистичка политика.

„Што више исламски свет себе схвата као стуб, јединствену цивилизацију, понашање Русије постаје разумљивије. Путин је већ глобално популаран лидер, посебно у незападним земљама. Његова стратегија поприма потпуно јасан смисао и оправдање: Русија се већ у пуној снази бори против униполарности, односно против глобализма и Запада, који заједно са својим израелским заступником, напада исламски свет и подвргава палестинске Арапе геноциду“, указује руски филозоф.

Долази тренутак ислама

У том потенцијалном рату муслимана и западне хегемоније, пише Дугин, који би могао избити сваког тренутка (знајући Израелце, нема сумње да они не намеравају да престану док потпуно не униште Палестинце, а рат је већ у библијским размерама), исламски свет има објективне савезнике.

У тој ситуацији, пре свега, Русија и Кина, која и сама треба да решава проблем Тајвана, али, по свему судећи, друге линије фронта ће се постепено отварати.

„Може ли ово довести до трећег светског рата? Вероватно да. И у извесном смислу то је већ у току. Да би рат постао глобални, неопходно је, пре свега, имати критичну масу нагомиланих противречности које се не могу решити на други, невојни начин. А тај услов је испуњен. Запад не намерава да се добровољно одрекне своје хегемоније. А нови полови – независне цивилизације у успону, велики простори – не пристају да толеришу ту хегемонију“, наводи.

Штавише, САД и колективни Запад показују потпуну неспособност да буду лидери човечанства, не елиминишући, већ својом политиком само подстичући нове сукобе и ратове. Ако се рат не може избећи, остаје да се добије.

Рат атеистичког Запада против свих традиционалних религија

Важно је само схватити да није реч о верском сукобу, већ да је то рат атеистичког, материјалистичког Запада против свих традиционалних религија. То значи да је сасвим могуће да је дошло време за последњу битку.

„Хоће ли тај надолазећи сукоб ескалирати у нуклеарни рат? То се не може искључити, посебно употреба тактичког нуклеарног оружја. Мало је вероватно да ће га они који имају стратешко нуклеарно оружје (Русија и НАТО земље) употребити, јер то би било равно уништењу читавог човечанства. Али пошто Израел, Пакистан и, могуће, Иран имају тактичко нуклеарно оружје, не може се искључити њихова локална употреба“, указује Дугин.

Дугин пита какав ће бити светски поредак током ове предстојеће конфронтације, оценивши да ту нема готовог одговора.

„Једино што је свакако искључено је успостављање јаког и стабилног униполарног светског поретка, за који се тако очајнички држе глобалисти. Свет више неће бити једнополаран ни под којим околностима. Свет ће или бити мултиполаран или га уопште неће бити. Што ће Запад све агресивније инсистирати на одржавању своје хегемоније, то ће битка бити жешћа“, закључује Дугин.

Извор: РТ

Ознаке