Свет

КИМ ЏОНГ УН ЗАПРЕПАСТИО СВЕТ: Лидер Северне Кореје није издржао (ВИДЕО)

Ким Џонг Ун је прошлог викенда у Пјонгјангу је учествовао на Петој националној конвенцији мајки, а обраћајући се управо њима, молећи их да „помогну да се заустави континуирани пад наталитета у земљи и ојача национална моћ“, врховни вођа чак је и заплакао.

„Заустављање пада наталитета те пружање добре помоћи и образовања деци породичне су теме које се тичу свих нас и треба да их решавамо с нашим женама и мајкама“, рекао је Ким док је марамицом брисао сузе с лица.

Бројке УН процењују да је од 2023. стопа плодности – или просечан број деце који роди жена у Северној Кореји – износила 1,8, што је потврдило продужени пад исте током последњих деценија.

Иако је Северна Кореја једна од најсиромашнијих нација у свету, промена у њеној демографској структури слична је оној у богатим земљама, кажу стручњаци.

„Многе породице у Северној Кореји не желе да имају више од једног детета јер знају да им за њихов васпитавање и школовање треба пуно новца“, рекао је Ан Кјунг Су, аутор wеб странице која се фокусира на здравствене проблеме у Северној Кореји.

Ан, који је интервјуисао многе севернокорејске пребеге, каже и да су велике количине прокријумчарених јужнокорејских ТВ серија и филмова у последњих 20 година такође утицале на чињеницу да жене у Северној Кореји не желе да рађају више деце.

„Кроз поменути програм упознале су повишени друштвени статус које жене имају у неким другим земљама“, објаснио је.

Подсетимо, Пјонгјанг је између 1970-их и 1980-их проводио програме контроле рађања како би успорио послератни раст становништва. Стопа фертилитета у земљи забележила је велики пад након глади средином 1990-их, кад су умрле стотине хиљада људи.

Према извештајима која су ове године објавили севернокорејски државни медији, земља је увела низ бенефиција за породице с троје или више деце, укључујући повлашћене бесплатне стамбене аранжмане, државне субвенције, бесплатну храну, лекове и кућне потрепштине, те образовне погодности за децу.

Агенција за статистику Јужне Кореје проценила је да популација Северне Кореје износи 25,7 милиона, а предвиђа се да ће иста до до 2070. године смањити на 23,7 милиона.

Ан верује како се Ким Џонг Ун почео све чешће појављивати у јавности са ћерком Ким Џу Ае јер се нада да ће тако охрабрити Севернокорејце да имају што веће породице.

Извор: Телеграф.рс