Свет

ПУТИН ПОТПИСАО! Запад и Украјина прекасно схватили шта се дешава, сада их чекају страшне последице!

Декрет руског председника Владимира Путина од 1. децембра вероватно је формално признање тренутне крајње снаге руске војске, а не наредба да се одмах повећа број руског војног особља, јер се то већ чини методом криптомобилизације, наводи се у извештају вашингтонског Института за проучавање рата (ИСW).

Путин је 1. децембра потписао декрет којим се званична крајња снага руске војске повећава са 2,039 милиона на 2,209 милиона и укупна руска борбена снага са 1,15 милиона на 1,32 милиона, наводи се у извештају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска влада је у септембру 2022. објавила да ће мобилисати 300.000 људи према Путиновом декрету о делимичној мобилизацији.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је 29. новембра да су руске снаге претрпеле преко 300.000 жртава (убијених и рањених) у Украјини од почетка руског напада на Украјину, подсећа се у извештају објављеном на званичном сајту ИСW.

Експерти ИСW верују да текући напори за криптомобилизацију (прикривену мобилизацију), број руског особља које је завршило војну службу и руске жртве у Украјини вероватно представљају нето повећање од 170.000 борбеног особља између 25. августа 2022. и 1. децембра 2023.

Према експертима, Путинов декрет од 1. децембра вероватно успоставља 2,209 милиона особља као нову званичну крајњу снагу, а не наређује значајно ново повећање укупне величине руске војске.

Покривање украјинске противваздушне одбране дуж линије фронта наводно подстиче руске снаге да се више ослањају на даљинске ударе клизећим бомбама.

У ноћи 2. и 3. децембра руске стране су извеле серију ракетних и дронова, стоји у извештају.
Руска влада вероватно наставља са покушајима да цензурише рођаке мобилисаног руског војног особља на друштвеним мрежама због забринутости због могућег негативног утицаја њихових протеста на још увек ненајављену председничку кампању руског председника Владимира Путина 2024.

Истакнути руски војни блогер је саоопштио да је одржао стручну обуку за новинаре и особље за комуникације у руском државном одбрамбеном конгломерату Ростец, вероватно као подршку напорима који омогућавају руској влади да нормализује рат без директног укључивања Кремља, тврди ИСW.

Ова обука представља пут којим Кремљ може имати додатне користи од војних блогера и показује како би могући финансијски подстицаји могли ублажити њихове критике на рачун руског руководства, закључује се у извештају ИСW.

Извор: Информер