Свет

БАЈДЕН ПОД ВЕЛИКИМ ПРИТИСКОМ КОНГРЕСМЕНА: Захтева се напад на Иран! Удрите одмах!

Све смо ближи сукобу огромних размера на Блиском истоку

Неколико америчких конгресмена позвало је Бајденову администрацију да предузме мере против Ирана након што је изведен напад дроновима за који су окривљени милитанти које подржава Иран на базу у Јордану* када су убијена три америчка војника, а рањено њих 25.

Ово је први пут да је америчко војно особље убијено током непријатељске ватре на Блиском истоку од почетка рата између Израела и Хамаса, а инцидент ће додатно подићи тензије у региону и подстаћи страх од ширег сукоба који ће директно укључити Иран.

Као одговор, неколико америчких конгресмена позвало је председника Џоа Бајдена да одговори нападом на Иран.

– Једини одговор на ове нападе мора бити разорна војна одмазда против иранских терористичких снага, како у Ирану тако и широм Блиског истока – рекао је републикански сенатор Том Котон.

Републикански сенатор Линдзи Грејем је рекао: „Једина ствар коју ирански режим разуме је сила. Све док не плате цену својом инфраструктуром и својим особљем, напади на америчке трупе ће се наставити.“

– Удрите Иран одмах, сада. Ударите их јако – додао је Грејем, који је гласни критичар приступа Бајденове администрације Ирану.

Демократски сенатор Џеки Розен рекао је да Техеран „мора да сноси одговорност“.

У међувремену, републикански сенатор Рик Скот повезао је инцидент са оним што он види као слабљење америчке снаге под Бајденом, рекавши: „Иран отворено доводи у питање снагу и одлучност САД захваљујући Бајденовом смиривању највећег светског спонзора тероризма. Мора да се заврши.“

Републикански сенатор Дан Саливан рекао је да су ирански спонзори терориста прешли црвену линију са убиством тројице храбрих америчких војника и рањавањем на десетине других.

*Јордан је демантовао да су амерички војници убијени на његовој територији, већ да се то догодило на територији Сирије у области Ал-Танф, где америчке снаге одржавају своје војно присуство.

Извор: Srbija Danas/Al-Arabiya