Србија

ЧЕТИРИ БЕБЕ У БЕОГРАДУ УМРЛЕ ОД ВЕЛИКОГ КАШЉА: Хитно се огласио доктор Вукомановић

Четири бебе преминуле су од великог кашља у Институту за мајку и дете у Београду, једно дете је на респиратору, што значи да је веома угрожено, а половина оболеле деце од ове болести је хоспитализована. Вакцина је једини начин да се болест спречи.

– Нажалост, мала деца, одојчад до 4 месеца могу да развију веома тешку клиничку слику, која је код нас завршена смртним исходом код четири детета – рекао је јутрос за РТС проф. др Владислав Вукомановић, кардиолог и управник педијатријске клинике на Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је додао, једно дете је тренутно на респиратору, што значи да је веома угрожено.

– Има око 70 деце са великим кашљем, половина је хоспитализована и указује на пораст деце са тешком клиничком сликом – каже др Вукомановић.

Цена недовољне вакцинације плаћена животом деце

Имунизација је обавезна и почиње у другом месецу живота и не треба да постоји било каква брана за прописну вакцинацију деце, истиче др Вукомановић.

– Не постоји боља одбрана од вакцинације. Треба испоштовати календар, контраиндикације не треба да буду брана за вакцинацију када је то прописано. Цена је зашто су ова деца умрла и зашто је оволики пораст оболелих сигурно је због недовољне вакцинације старијих особа – каже др Вукомановић.

У ЕУ је донета одлука да труднице почну да се вакцинишу после великог кашља, а и код нас се прича о томе да деца добијају још једну вакцину након завршене основне школе.

– Мислим да је Министарство здравља већ реаговало и да је упутство како спроводити вакцинацију код те деце управо донето и почеће да се спроводи и у пракси – каже др Вукомановић.

„Виђам велики број деце са дреновима и пнеумококном упалом плућа“

– Присутна је бронхиолитис изазван респираторним синцицијалним вирусом. Затим, то су многи други вируси који могу да изазову упале плућа, бронхитисе и бронхиолитисе. И код школске деце, не мали број случајева, правећи визиту у нашем одељењу Интензивне неге, видим децу са дреновима, школску децу која имају пнеумококну упалу плућа са изливима или чак и гнојним изливима и веома тешком клиничком сликом – каже др Вукомановић.

Катетеризациона сала најмодернија у Европи

Др Владислав Вукомановић истакао је да на Институту за Мајку и дете почиње са радом најмодернија сала у Европи.

– Катетеризациона сала је најмодернија сала у Европи у овом моменту и она пружа неограничене могућности за спровођење свих интервенција, дијагностичких процедура које се могу обавити у свим светским центрима. Трудићемо се да сала што више ради и да наше мале болеснике са структурним аномалијама срца лечимо на најсавременији начин – каже др Вукомановић.

Истиче да се код деце кардиолошке интервенције раде у првим данима живота.

– Некада су то биле хируршке интервенције, кардиохируршке интервенције које носе ипак нешто већи ризик, отвара се грудни кош, успоставља се такозвани кардио-пулмонални бајпас, све је то огроман стрес за дете. Интервентне процедуре пружају могућност да се проблем реши под значајно мањим ризицима. Без отварања, без реза – каже др Вукомановић.

Повећан број деце са срчаним проблемима

Др Вукомановић каже да постоји, сезонски, упала срчаног мишића, упала срчане кесе, такозвани перикардитиси. На сву срећу нису имали смртне исходе код деце, излече се и отпусте се кући.

Истиче да је сала за катетеризацију управо решење за децу која се роде са срчаном маном, са срчаним проблемом, који се сада може решити без отвореног грудног коша и без реза.

Извор: Блиц