Издвајамо Православље

Девојке, на Бадње вече урадите ово и сањаћете будућег мужа

Желиш да сазнаш, ево начина!

Велики део наше традиције везан је управо за божићне празнике. Међутим, оно што можемо приметити јесте да већина ових обичаја почива на призивању среће, љубави и здравља у наш дом, али и избегавању неколико ствари које ту исту срећу могу нарушити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стари обичај уношења сламе у дом на Бадње вече симболично оживљава сцену Христовог рођења у слами. Ипак, наш народ према овом ритуалу има посебан однос, те постоје многи обичаји који говоре о томе шта би требало, а шта не би требало чинити са њом.

Један од тих обичаја говори о томе да се слама не треба газити босим ногама, те је већина укућана углавном обувена или у чарапама. Онај ко прекрши ово правило, осећаће болове у ногама током читаве године.

Како је Божић празник љубави и рођења, неколико обичаја се везује управо за љубав, а у неким деловима Србије верује се да се на овај дан може предсказати особа која нам је суђена за цео живот.

Управо због тога, девојке и момци имају обичај да преспавају на божићној слами, јер се верује да ће онај којег те вечери буду сањали бити баш та особа за коју ће се удати.

Извор: Ало.рс/В.Ј.