Свет

ХУТИ ПОТВРДИЛИ: Погођен амерички ратни брод

Фото: Јутјуб

Шиитски покрет Ансар Алах (Хути) који влада у северном Јемену навео је на друштвеној мрежи Кс да је амерички ратни брод погођен током сукоба поморских снага групе са америчким разарачима и бродовима у Аденском заливу и мореузу Баб ал-Мандеб.

– Дошло је до судара са бројним америчким разарачима и ратним бродовима у Аденском заливу и мореузу Баб ел-Мандеб, који су пружали заштиту два америчка комерцијална брода – написао је портпарол војске Хути Јахја Сарија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је истакао Сарија, „као резултат операције, извршен је директан погодак на амерички ратни брод, док су два америчка трговачка брода била принуђена да скрену са руте“.

Према његовим речима, сукоб је трајао више од два сата, јеменске оружане снаге су користиле противбродске ракете.

Подсетимо, Из „Мерска“ наводе да су посада, бродови и терет „безбедни и неповређени“, а да је америчка морнарица пресрела више пројектила. Данска компанија је навела да су оба брода превозила терет који припада америчком министарству одбране и Стејт департменту, као и другим владиним агенцијама, што значи да су „имала заштиту америчке морнарице за пролазак кроз мореуз“ Баб ел Мандеб. Централна команда америчке војске је у онлајн саопштењу окривила Хуте за напад, рекавши да су испалили „три противбродске балистичке ракете“. Једна је пала у море, док је морнарица пресрела и оборила друге две.

Након што су 12. јануара почели амерички и британски удари на подручја под контролом Хутија, Хути су рекли да су њихови бродови сада легитимне мете јеменске војске. Истовремено су истакли да неће зауставити нападе на бродове повезане са Израелом или одлазак у његове луке због америчког бомбардовања Јемена, али ништа не прети другим бродовима у Црвеном и Арапском мору .

Извор: Информер/РИА/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ