Свет

МЕДВЕДЕВ ЗАЛЕДИО АМЕРИКАНЦЕ: Спрема се грађански рат у САД због Тексаса

Медведев (фото: ЈуТјуб)

Формирање Народне Републике Тексас постаје све реалније, рекао је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације, Дмитриј Медведев, на свом „Телеграм“ каналу.

Заменик председника Савета безбедности Русије, назвао је званични Вашингтон „потпуно импотентним“ у питањима унутрашње политике, а одлуке Врховног суда земље о питањима миграција су одвојене од стварности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Исте ове власти својим нерадом могу коначно становништво Тексаса, које већ озбиљно размишља о сецесији, довести до ивице огорчења“, рекао је он, подсећајући на „крвави“ грађански рат у Сједињеним Државама, који је тврдио животе хиљада људи.

Поред предвиђања за прошлу годину, које су стручњаци сматрали троловањем, Медведев је још у мају 2023. изјавио, да је одвајање Тексаса од САД ствар будућности.

У ноћи 13. јануара по московском времену постало је познато, да је Национална гарда Тексаса преузела контролу над делом америчко-мексичке границе дуж реке Рио Гранде, ускративши приступ агентима федералне граничне службе.

Према извештајима медија, локалне снаге Тексаса блокирале су приступ граничарима и савезној Националној гарди, приближно 4 километра границе са Мексиком. Због тога се и Министарство правде САД жалило Врховном суду земље.

Државни органи су раније више пута изјављивали да америчка администрација не чува прописно границу, што је довело до пораста илегалних миграната. Тако је Тексас почео да шаље мигранте аутобусима у велике америчке градове, укључујући Вашингтон и Њујорк.

Врховни суд САД одлучио је 22. јануара да уклони жичану ограду дугу око 48 километара на граници у Тексасу, која је претходно постављена под руководством гувернера Тексаса Грега Аббота.

Абот је 25. објавио своју намеру да самостално заштити свој део границе од илегалних миграната. Он је такође указао на неспособност администрације председника САД, да испуни своје одговорности за заштиту границе.

Он је истакао, да његова држава задржава право на самоодбрану, због чега је већ најавио инвазију илегалних миграната. Бивши амерички председник Доналд Трамп, позвао је све заинтересоване државе да пошаљу своје снаге у Тексас, како би заштитиле границу земље.

У саопштењу објављеном на сајту Удружења републиканских гувернера, наводи се да су републикански гувернери 25 држава, укључујући Флориду, Вирџинију, Џорџију, Алабаму, Монтану, Оклахому и неколико других, оптужили Бајденову администрацију да не жели да штити америчку границу, и да се бори против илегалних миграције.

Извор: Медији