Свет

МЕДВЕДЕВ ЗАПРЕПАСТИО ЈАПАН: Поставио им три услова, а ако их не испуне да изврше харакири

БИВШИ руски председник Дмитриј Медведев предложио је да јапански званичници почине самоубиство ако не подрже његов став о спорним Курилским острвима.

– Они самураји који се осећају посебно тужни могу да окончају своје животе на традиционални јапански начин, тако што ће починити харакири. Ако се усуде, наравно – написао је он на Икс (бивши Твитер).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харакири, такође познат као сепуку, облик је ритуалног самоубиства. Запаљива порука бившег руског председника стигла је након што је јапански премијер Фумио Кишида одржао говор у парламенту своје земље о потписивању мировног споразума са Русијом за званично окончање Другог светског рата.

Кишида каже да су у потпуности посвећени преговорима

Спор око Курилских острва један је од главних разлога зашто Русија и Јапан никада нису потписали такав споразум, пише Њузвик. Острва, која Јапан назива Северним територијама, налазе се у Тихом океану између руског полуострва Камчатка и јапанског острва Хокаидо.

Војници Совјетског Савеза окупирали су четири острва на крају Другог светског рата, али су право на земљу од тада полагали Русија и Јапан. Према Кишидиним речима, Токио је „потпуно посвећен“ преговорима о мировном споразуму са Москвом, али је Медведев одбио предлог осим ако Јапан не прихвати Курилска острва као део Русије.

– Јапански премијер Кишида поново је говорио о мировном споразуму са Русијом. Наравно, под условом да се разговара о Курилима и задрже санкције – рекао је Медведев. Бивши руски лидер, који је близак савезник садашњег председника Владимира Путина и обавља функцију заменика председника Савета безбедности Русије, изнео је своје услове за споразум са Јапаном.

Медведев је изнео три услова

1. Територијално питање је једном заувек затворено у складу са Уставом Русије. 2. Курилска острва ће се активно развијати, а њихова стратешка улога ће расти паралелно, укључујући и постављање новог наоружања тамо – написао је он.

Затим је као трећи услов навео да нема преговора о Курилским острвима.

– Не занимају нас ‘осећања Јапанаца’ у вези са такозваним ‘северним територијама’. То нису ‘спорне територије’ већ Русија – истакао је он. Затим је предложио јапанским званичницима да почине харакири.

Он је завршио свој пост констатацијом снажног партнерства Јапана са Сједињеним Државама, упркос томе што су Американци детонирали две атомске бомбе изнад јапанских градова Хирошиме и Нагасакија 1945. године.

Извор: Информер