Свет

МИСТЕРИОЗНА ДЕШАВАЊА БАЦИЛА НА КОЛЕНА ИСТОЧНУ ЕВРОПУ: Русија разара НАТО државе

Русија је показала своје могућности електронског ратовања на другим местима, не само у Украјини и балтичким земљама. Они су дефинитивно прилично јаки у тој области, рекао је командант естонских одбрамбених снага Мартин Херем

Русија вероватно стоји иза пораста случајева ометања сателитских сигнала које користе авиокомпаније, паметни телефони и системи наоружања у источној Европи, рекао је командант естонских одбрамбених снага Мартин Херем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Случајеви ометања сигнала Глобалног система за позиционирање (ГПС) учестало се дешавају у балтичком региону од прошле године, а посебан пораст је забележен овог месеца у региону који се протеже од Финске, преко Пољске, па до Црног мора, наводи „Блумберг“.

„Неко то проузрокује и ми мислимо да је то Русија“, рекао је Херем у интервјуу у Талину прошле недеље, оценивши да Москва можда тестира своје способности ометања сигнала услед наводног ризика од потенцијалног сукоба са НАТО-ом, додаје.

„Блумберг“ као доказ види то што Русија успешно користи системе за електронско ратовање у сукобу са Украјином како би ометала кретање дронова и пројектила, и то што је претходно руско Министарство одбране потврдило да су јединице за електронско ратовање у Каљининграду спроводиле војне вежбе за ометање радио и сателитских сигнала.

Естонски командант сматра ометање могло да се врши и са бродова у Балтичком мору. У децембру су пољске ваздухопловне власти упозориле пилоте на сметње, док су званичници из Шведске и Финске раније овог месеца рекли да истражују ову појаву.

„Русија је показала своје могућности електронског ратовања на другим местима, не само у Украјини и балтичким земљама. Они су дефинитивно прилично јаки у тој области“, рекао је Херем.

Естонски генерал је у интервјуу такође упозорио на способност Русије да произведе велике количине муниције и регрутује нове трупе, а што је, како додаје, навело НАТО савезнике да се спремају за продужени сукоб.

Званичници европске авијације одржали су састанак прошле недеље како би разговарало о проблему ометања, јер се инциденти у којима се шаљу лажни сигнали повећавају у позадини сукоба у Украјини и на Блиском истоку, додаје „Блумберг“.

Извор: Медији