Свет

НАПАДНУТИ АМЕРИЧКИ БРОДОВИ: Превозили терет за Пентагон, а онда је долетела ракета

Фото: Јутјуб

Два брода под америчком заставом која су превозила терет за Пентагон и Стејт департмент напали су јеменски Хути, потврдили су званичници.

Данска компанија „Мерск“, у изјави за Асошијетед прес, навела је да су њихова два брода – „детроит“ и „чесапик“ – која су пловила под заставом САД и имала пратњу америчке морнарице, нападнута у Црвеном мору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из „Мерска“ наводе да су посада, бродови и терет „безбедни и неповређени“, а да је америчка морнарица пресрела више пројектила.

Данска компанија је навела да су оба брода превозила терет који припада америчком министарству одбране и Стејт департменту, као и другим владиним агенцијама, што значи да су „имала заштиту америчке морнарице за пролазак кроз мореуз“ Баб ел Мандеб.

Централна команда америчке војске је у онлајн саопштењу окривила Хуте за напад, рекавши да су испалили „три противбродске балистичке ракете“. Једна је пала у море, док је морнарица пресрела и оборила друге две.

Од новембра, Хути су више пута гађали израелске бродове у Црвеном мору, у знак протеста због офанзиве Израела на Газу. САД и Британија су покренули рунде ваздушних напада на јеменске Хуте, што је групу сада подстакло да таргетира и америчке и британске бродове.

Извор: atvbl.rs