Издвајамо Православље

НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА СА ОСТРОГА: Чудо о коме сви причају!

Када посетите Острог, чућете људе који говоре „Идемо код свеца“.

Рачуна се, као да је Свети Василије жив, у ствари, верује се да његов дух обитава у манастиру, а да Божје чудо покреће и његово тело.

Једно сведочење о томе пренео је верницима 11. новембра умировљени владика Атанасије, говорећи о девојци коју је запосео бес, а свештенство је спас затражило од Светог Василија. За несрећницу су ближњи помоћ најпре потражили у херцеговачком манастиру Житомислић.

– Причали су ми оци, овде, Острошки, да су довели једну девојку опседнуту бесом из нашег села Житомислића. Читали су оци у манастиру Житомислићу молитве, па ме зове игуман Данило шта да радимо? Водите га, реко, свецу – започиње умировљени владика Атанасије пред верницима.

– Одупирала се – наставља он – а ђаво проговара из ње: „Нећу ја тамо, тамо ће мене заклати!“ Али су дошли. Довели су је овде, она се наслонила на ковчег и плакала, плакала дуго и онда су је свели доле да се одмори. Када су сишли доле, беше народа испод степеница, једна жена повиче: „Ко је кадио? Све мирише на тамјан!“ Очигледно је да је свети Василије – преноси ово сведочење владика.

Ђевојка је, према причи владике Атанасија, почела да повраћа.

– Што каже народ, да црева поврати. Кад се смирила врате је, преноћи овде и врати се потпуно здрава у Житомислић и удала се после неког времена. Ето, тако Бог делује кроз своје чудотворце, то је присуство божје. Вера јесте присуство Божје у нама и не може зло ђавоље у свету надвладати Бога, не може ни у нама надвладати, јер је Бог јачи од њега – говорио је.

Како каже није први пут да су га побожни људи виђали „да сиђе сам да кади“.

– Зато су његове ципеле ходане, види се да су ђонови ишли и виђен је некад да сиђе он да кади доле. Значи жив је, живоприсутан – сведочи владика Атанасије.

Извор: Мондо