Свет

ОПАСНА ЗАВЕРА! Румунски Ф-16 напали Русе код Херсона – овако су покушали да натерају Москву да започне светски рат!

Информација о тајној борбеној мисији Ф-16 у зони руске специјалне војне операције (СВО) у Украјини није тачна, саопштило је румунско Министарство одбране. Указали су да румунски ловци нису коришћени за напад на положаје руских трупа. Војни аналитичари упозоравају да је реч о завери која је имала за циљ да натера Москву да удари на Букурешт и отпочне трећи светски рат!

Министарство одбране Румуније одмах је упозорило на лажне вести које су се појавиле на платформи X (бивши твитер) у које наводе да је авион Ф-16Ц полетео из 86. ваздухопловне базе у Констанци у суботу у 03:22 и бомбардовао групу руских снага код Херсона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Букурешт је такве тврдње назвао апсурдним, истичући да румунско ваздухопловство нема Ф-16 у дизајнерској верзији Ц, већ само у верзијама А и Б.

Они који су пустили ову вест позивају се наводнои на поруку коју је руски генералштаб послао Савету безбедности Русије о ваздушном нападу румунских Ф-16Ц у области Херсона. Вест је први објавио налог „Украине Фронт Линес“ на друштвеној мрежи X. Како је навео Њузвик, информација је објављена без навођења извора.

Да све буде још интересантније и командант украјинског ваздухопловства Јуриј Игнат назвао је ову вест лажном.

Игнат је признао и да Кијев не може да прихвати ловце Ф-16, чак и ако их европски савезници пребаце у Украјину. Он је објаснио да земљи тренутно недостаје инфраструктура неопходна за одржавање Ф-16 и да нема пилота који би могли да управљају овом опремом.

Осим тога, Оружане снаге Украјине (АФУ) не могу одмах да добију велики број Ф-16 и ПВО система од западних партнера због високог ризика од њиховог уништења од стране руских снага, нагласио је спикер републичког ратног ваздухопловства.

Извор: Лента