Свет

ПУТИН И ЂИНПИНГ У ШОКУ: Окренули су им леђа

Саудијска Арабија још увек разматра чланство у БРИКС-у, након што је примила позив те групе за придруживање претходине године, саопштила су два неименована извора за Ројтерс.

Један од извора истакао је да би та заливска земља имала велике предности уколико се придружи, будући да су Кина и Индија највећи трговински партнери Ријада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Саудијска Арабија процењује потенцијалну корист, а онда ће донети одлуку. Ово је процес“, додао је извор.

Потенцијално приступање Саудијске Арабије БРИКС-у долази услед пораста тензија између САД с једне стране и Кине и Русије с друге, и изазвало је забринутост у Вашингтону.

Упркос јаким везама са САД, у Саудијској Арабији се јавља сумња због наводне смањене посвећености Вашингтона безбедности у Заливу, преноси Ројтерс.

У уторак је министар трговине Саудијске Арабије на Светском економском форуму у Давосу нагласио да се та земља није придужила БРИКС-у, упркос претходим извештајима медија да је чланство Ријада у том блоку осигурано. Саудијски медији су касније уклонили те извештаје.

После изјаве саудијског министра, портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да је интеграција Саудијске Арабије у БРИКС веома важан посао који се наставио у среду.

Група, коју тренутно чине Кина, Бразил, Русија, Индија и Јужна Африка у августу су упутиле позив за прикључење и Етопији, Ирану, Аргентини, Египту и Уједињеним Арапским Емиратима.

Извор: Танјуг/Информер